Βήμα προς αντιδραστικές αλλαγές αποτέλεσε η "καταστατική Γ.Σ." του ΤΥΠΑΤΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 15 Ιούλιος 2011 06:20

Η παρανομία συνεχίστηκε και στη χθεσινή "καταστατική" Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΑΤΕ, κατ' αναλογίαν όσων ζήσαμε στην προηγούμενη, την έκτακτη, ΓΣ. Με περίπου 80 παρόντες και με ... 700! κενά καθίσματα (όσα απαιτούνταν για να φτιάξουν  την απαρτία της Συνέλευσης) "νομιμοποίησαν" ΔΗΣΥΕ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΔΑΚΕ με το έτσι θέλω τη Γ.Σ..

Στη συνέχεια, με 40! περίπου παρόντες προχώρησαν ένα ακόμα βήμα  στη "νομιμοποίηση" των σχεδίων τους. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καθολική ψηφοφορία των ασφαλισμένων για να εγκρίνουν αντιδραστικές καταστατικές αλλαγές, όπως αυτή του άρθρου 15 που νομιμοποιεί τη σύμβαση με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Η ΕΣΑΚ έδωσε, μόνη, τη μάχη απέναντι σε "dealers", που ήθελαν να πουλήσουν. Έδειξε ότι η σύμβαση είναι ασύμφορη και ετεροβαρής σε βάρος του Ταμείου, ότι είναι επιβλαβής και για τους ασφαλισμένους. Έδειξε ότι ο σκοπός που υπογράφηκε αυτή η σύμβαση είναι πολιτικός, προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της υγείας, με τη διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών, και ότι συμβαδίζει με όσα ανάλογα γίνονται στο δημόσιο χώρο της υγείας. Έδειξε ότι οι παραπάνω παρατάξεις με σχέδιο προχώρησαν για μακρύ χρονικό διάστημα στην καλλιέργεια της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας, για να μπορούν μετά να πουν με θράσος "δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε". Έδειξε ότι ο μόνος δρόμος που συμφέρει τους εργαζόμενους είναι αυτός της διεκδίκησης και του αγώνα, από τον εργοδότη και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις.

Όμως οι παρατάξεις αυτές ξέρουν καλά ότι με τα τερτίπια τους ΄μπορούν να περνάνε αυτό που θέλουν, αλλά δεν πείθουν. Όσο αυτές κρατάνε το θέμα χαμηλά, χωρίς ενημέρωση των συναδέλφων, για να τους χειραγωγήσουν μετά με κίβδηλα διλήμματα, τόσο εμείς θα τους ενημερώνουμε. Θα αναδείξουμε ότι το διακύβευμα σε αυτή τη σύμβαση είναι

• η μορφή της υγείας που θέλουμε, αφού επιχειρείται η ιδιωτικοποίησή της μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών,
  • ο χαρακτήρας του Ταμείου, αφού από αυτοδιαχειριζόμενο γίνεται εντολοδόχος της ασφαλιστικής εταιρείας,
  • η κερδοφορία του ιδιώτη στο χώρο της υγείας και στο Ταμείο, που γίνεται βραχνάς και επιδεινώνει την κατάστασή του.