ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΚ PDF Εκτύπωση E-mail
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Δευτέρα, 17 Νοέμβριος 2008 21:11

Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ στις 13/11/2008, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «τα οικονομικά του Ταμείου Υγείας» αποφασίστηκαν με τις ψήφους της ΔΗΣΥΕ και της Συσπείρωσης, τα εξής:

«Αύξηση των παροχών κατά 50% από την Τράπεζα, που θα ενταχθεί σε ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση, και δέσμευση του Δ.Σ. για ταυτόχρονη αύξηση κατά 50% των εισφορών των ασφαλισμένων.

Εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά μας αυτό, αποφασίζουμε:

Αποστολή επιστολής σε όλα τα μέλη του Ταμείου, στην οποία θα αναλύεται η οικονομική κατάσταση του Ταμείου, οι αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα, το πλαίσιο διεκδίκησης του Ταμείου και οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την πραγματοποίησή τους.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Α.Τ.Ε. θα είναι:

- Δημιουργία κοινών κλιμακίων (Ταμείου – Συλλόγου Εργαζομένων και Συνταξιούχων) που θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στις έδρες νομών.

- Κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων σε συνεργασία με τον ΣΕΑΤΕ και πραγματοποίηση συγκεντρώσεων Πανεπιστημίου 23, μαζί με τους Συλλόγους Συνταξιούχων.

- Προκήρυξη έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου Υγείας το πρώτο δίμηνο του έτους 2009, με ημερήσια διάταξη που θα διαμορφωθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ., με βάση τις μέχρι τότε εξελίξεις.

Η ΔΑΚΕ πρότεινε  άμεση αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων κατά 50%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί βραχυχρόνια το οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου και μετά να διεκδικηθεί ισόποση οικονομική ενίσχυση από την Τράπεζα.

Η ΕΣΑΚ πρότεινε τα εξής: Άμεση διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Υγείας από τον εργοδότη μας. Αρκετά έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι χωρίς να έχουν ευθύνη για το έλλειμμα του Ταμείου. Το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο μας (ΣΕΑΤΕ, Σωματείο Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν.Αττικής) σε συνεργασία με το ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ οφείλει να διεκδικήσει από τον εργοδότη να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό που λέμε Ταμείο Υγείας, ώστε να ζήσει όσο ζήσει και να αντέξει όσο αντέξει, μέχρι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να συνειδητοποιήσουν και να διεκδικήσουν Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας –Πρόνοιας. Το σύστημα αυτό θα ενσωματώνει και τις Υπηρεσίες Υγείας που παρέχουν σήμερα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και θα έχει θεμέλιο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη.

Αναλύοντας τις προτάσεις των παρατάξεων μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υιοθέτησε εξ’ ολοκλήρου «την υπεύθυνη και ωφέλιμη πρόταση για το Ταμείο Υγείας» της ΔΗΣΥΕ. Η ΔΑΚΕ υιοθέτησε εξ’ ολοκλήρου τη «ρεαλιστική» πρόταση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.Και οι δύο προτάσεις συγκλίνουν στο να πληρώσουν για το Ταμείο Υγείας σίγουρα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αυξάνοντας την εισφορά τους κατά 50%. Η διαφορά βρίσκεται στο… timing, δηλ. ποιά από τις δύο επιβαρύνσεις θα προηγηθεί, εκείνη του εργαζόμενου ή εκείνη του εργοδότη!!!  Η προκήρυξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις αρχές του 2009, με βάση το Καταστατικό του ΤΥΠΑΤΕ, θα έχει σαν μοναδικό θέμα την επικύρωση από τη ΓΣ της αύξησης της εισφοράς των ασφαλισμένων κατά 50%. Εδώ γίνεται προσπάθεια απόκρυψης από τα μέλη της ημερήσιας διάταξης. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ, όσοι διοίκησαν το Ταμείο Υγείας είτε με μονοπαραταξιακή σύνθεση (ΔΗΣΥΕ), είτε με την κατά περιόδους σύμπραξη και συμμετοχή της ΔΑΚΕ και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και άλλων «ανένταχτων», ενώ προτείνουν αύξηση εισφορών, δεν μπήκαν στον κόπο να δώσουν κανένα λογαριασμό:

·        Για το πού δαπανήθηκαν τα αποθεματικά του Ταμείου.

·        Γιατί ενώ γνώριζαν τα προβλήματα του Ταμείου εδώ και πολύ καιρό δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα, αλλά ημίμετρα και το κυριότερο τα έκρυψαν επιμελώς από τους ασφαλισμένους. Δε δόθηκαν εξηγήσεις για το παρελθόν του Ταμείου, δε δόθηκαν εγγυήσεις για το μέλλον. Μήπως οι δύο παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ φοβήθηκαν και φοβούνται και σήμερα ότι το άνοιγμα ενός τέτοιου καυτού ζητήματος θα τους έφερνε αντιμέτωπους με την πολιτική των κομματικών τους φορέων, που τίναξαν στον αέρα το Ταμείο Υγείας, και με τις Διοικήσεις της Τράπεζας που αρνήθηκαν και αρνούνται να το στηρίξουν;

·        Γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΕΣΑΚ για άμεση διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείο από τον εργοδότη;