Μαζική και η δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, σημαντική παρακαταθήκη για την αγωνιστική συνέχεια
Παρασκευή, 19 Μάιος 2017 08:55
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά». Με τα δεκάδες συλλαλητήρια, τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, που οργάνωσαν και χτες σε όλη τη χώρα οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, δόθηκε συνέχεια στη μεγάλη γενική απεργία της Τετάρτης, δόθηκε ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση στη νέα κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, την οποία σηματοδοτεί η ψήφιση του 4ου μνημονίου που συμφώνησαν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, τα χτεσινά συλλαλητήρια, το σύνολο των κινητοποιήσεων που ξεδιπλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, ακύρωσαν στην πράξη τους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως ο λαός τάχα «δεν βγαίνει στους δρόμους», τάχα δείχνει «κατανόηση» και αποδέχεται να γίνεται η ζωή του κόλαση για την «ανάπτυξη» και τις «επενδύσεις» του κεφαλαίου.

Τα θετικά βήματα που καταγράφηκαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων δύο ημερών, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα που συνοδεύει το νέο αντιλαϊκό πακέτο, κόντρα στην τρομοκρατία που κλιμακώνει η εργοδοσία και το κλίμα συμβιβασμού και υποταγής που καλλιεργούν οι συνδικαλιστές της, είναι σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Αυτό το βηματισμό καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους και όλο το λαό να συνεχίσουν, από σήμερα κιόλας, παίρνοντας θέση μάχης απέναντι στα νέα μέτρα που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και σε άλλα που «ωριμάζουν», παίρνοντας θέση σε έναν αγώνα διαρκείας συνολικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που είναι κομμένη και ραμμένη στις αντεργατικές αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Ενα άθλιο κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν, να συμβιβαστούν αλλά και να θεωρήσουν ως «θετική εξέλιξη» και ...«ελπίδα» τη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους, που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το 4ο μνημόνιο, απηύθυνε ξεδιάντροπα, για άλλη μια φορά, χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. Αποκαλύπτοντας ότι στην πραγματικότητα η θετική ατζέντα για την οποία μίλησε αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αφού το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησής του εξυπηρετεί τη στρατηγική της ανάκαμψης των κερδών του και της θωράκισης της ανταγωνιστικότητάς του, που έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση τα αντιλαϊκά μέτρα, ο πρωθυπουργός είπε: «Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για να εξασφαλιστεί η δόση, να παρθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Ενα προς ένα, όλα όσα ταυτίζονται με τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για «ζεστό χρήμα», στην προσπάθεια να ανακάμψει η κερδοφορία του.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιο αποφασισμένος για το κεφάλαιο ...

Το προφίλ του πιο «αποτελεσματικού» και «αποφασισμένου» για το κεφάλαιο, σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κατά τα άλλα υλοποιεί κι αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου «κλέβοντας την μπουκιά απ' το στόμα» της ΝΔ, επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ο αρχηγός της ΝΔ. Έχοντας κατά νου την απαίτηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας έναντι των δανειστών και εταίρων τους στο εξωτερικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεσμεύει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία για πολλά χρόνια μπροστά σε προγράμματα λιτότητας και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που όπως είπε θα εξοντώσουν την πραγματική οικονομία. Παραπέρα, γνωμάτευσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει. Ζήτησε, τέλος, ξανά από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές, για να «προχωρήσουν οι φιλελεύθερες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», από τις οποίες, όπως είπε ο Μητοστάκης, ο Τσίπρας δεν ξέρει, ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε να φέρει «επενδύσεις», με λιγότερους φόρους και μικρότερες εισφορές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, όλα για να εξασφαλιστεί «ζεστό» χρήμα για το κεφάλαιο.