Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στην «Αλκυονίδα»
Παρασκευή, 05 Μάιος 2017 09:32

Πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει τις επόμενες μέρες το «Αλκυονίς New Star Art Cinema».

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 7 Μάη, στις 14.00, διοργανώνεται εκδήλωση για τον εορτασμό της 9ης Μάη, μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Συμμετέχοντες: Λιουντμίλα Μπονταρένκο, Γαλίνα Γρινκό, Ελενα Ουσμάνοβα και στούντιο Χαρούμενες Νότες, Ελισάβετ και Μαξί Κλονόβσκι, Αρμένικο χορευτικό συγκρότημα Avetis Dans, Φολκλόρ χορευτικό συγκρότημα Μόλδοβα, Ελευθερία Παραδία και το θέατρο χορού Μπεριόσκα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατο του Διονυσίου Σολωμούτην Κυριακή 7 Μάη, στις 19.00, θα ανέβει η θεατρική παράσταση «Ο Κρητικός (Υμνος εις τον Ερωτα)», σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή - χορογραφίες Σοφίας Καζαντζιάν. Η παράσταση βασίζεται στο αριστούργημα του εθνικού ποιητή της Ελλάδας «Ο Κρητικός», και είναι υπό την αιγίδα της Ενωσης Ζακυνθίων Αθήνας.

Τη Δευτέρα 8 Μάη, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Zelmys Maria Dominquez Cortina. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, την ΕΕΔΥΕ και την ΕΕΔΔΑ. Μετά την ομιλία της, θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «FIDEL CASTRO ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» της Gladys Rubio.

Την Τετάρτη 10 Μάη, στις 21.00, αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με τίτλο «Η μέρα εκείνη δεν θ' αργήσει». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από σημαντικούς σταθμούς στη δισκογραφία και στα μεγάλα έργα του Μάνου Λοΐζου. Η επιλογή τραγουδιών έγινε από τα άλμπουμ ή κύκλους τραγουδιών: Ο σταθμός - Θαλασσογραφίες - Ευδοκία - Να 'χαμε τι να 'χαμε - Καλημέρα ήλιε - Τα τραγούδια το δρόμου - Τα Νέγρικα - Τα τραγούδια μας - Πρώτες εκτελέσεις - Τα τραγούδια της Χαρούλας - Για μια μέρα ζωής - Γράμματα στην αγαπημένη, σε δικούς του, μουσική και στίχους, αλλά και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Δ. Χριστοδούλου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ρασούλη, Πυθαγόρα και τον τελευταίο του δίσκο «Γράμματα στην Αγαπημένη», σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Νίκος Θεοδωράκης.

Συμμετέχουν: Νίκος Θεοδωράκης (τραγούδι, κιθάρα), Αμερίσσα Φτούλη (τραγούδι), Βασίλης Θαλασσινός - Tσαρτσαρας (μπουζούκι), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Παναγιώτης Τσίτσικας (κιθάρες) και ο Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).

Από χτες Πέμπτη, στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος» και στην «Αλκυονίδα» προβάλλεται σε επανέκδοση από τη «New Star» το σοβιετικό αριστούργημα του Σεργκέι Αϊζενστάιν«Το παλιό και το νέο - Η γενική γραμμή».

Η ταινία «Το παλιό και το νέο - Γενική Γραμμή», η οποία άρχισε να γυρίζεται μετά το «Θωρηκτό Ποτέμκιν», το 1926, και ολοκληρώθηκε μόνο μετά τον «Οκτώβρη», το 1929, αποτελεί ουσιαστικά μια «γέφυρα» που «ενώνει» τις δύο αυτές ταινίες.

Με την ταινία αυτή, ο Αϊζενστάιν εικονοποιεί το ιστορικό γίγνεσθαι της περιόδου, της σταδιακής δηλαδή συνένωσης των μικρών αγροτικών καλλιεργειών, ώστε οι φτωχοί αγρότες να γλιτώσουν την εκμετάλλευση και τους εκβιασμούς των κουλάκων.