Ερώτηση για την απαράδεκτη πρακτική καταβολής αμοιβής με κουπόνια
Κυριακή, 09 Απρίλιος 2017 20:48

Την απαράδεκτη πρακτική καταβολής αμοιβής σε εργαζόμενους με κουπόνια κατήγγειλε με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας ότι ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αφού απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και έχουν φοροελαφρύνσεις.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι, κυρίως νεοπροσλαμβανόμενοι, λαμβάνουν τμήμα της αμοιβής τους με κουπόνια που εξαργυρώνουν σε σούπερ μάρκετ. Τα κουπόνια αντικαθιστούν το 20-25% του μισθού και σε ετήσια βάση φτάνουν αθροιστικά τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που καταβάλλεται σε κουπόνια, μέχρι ενός ορίου, είναι αφορολόγητο για τις επιχειρήσεις, ενώ απαλλάσσονται και από την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι μέρος μόνο της εργασιακής ζούγκλας, που έχουν διαμορφώσει με την πολιτική τους τόσο η ΕΕ, αποκαλώντας την "κοινοτικό κεκτημένο", όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την εφαρμόζει κατά γράμμα, υποκρινόμενη ότι δήθεν η περίπτωση της Ελλάδας συνιστά εξαίρεσή του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι στην ΕΕ και στην Ελλάδα πληρώνονται σε είδος με κουπόνια;

-- Πώς τοποθετείται στην πρακτική αυτή που περιορίζει το "κόστος εργασίας" για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπονομεύοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία;».