«Οι παλαιστές» στο internet
Επικαιρότητα - Χρήσιμες πληροφορίες
Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 11:24
Τον Σεπτέμβρη του 2014 η κινηματογραφική κολεκτίβα «Λοκομοτίβα» σε συμπαραγωγή με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, πραγματοποίησε την no budget ταινία μικρού μήκους «Οι παλαιστές» σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου και Σήφη Στάμου. Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη της προβολή η ταινία ξεκινάει το νέο της ταξίδι στο χώρο του διαδικτύου και θα φιλοξενείται στα παρακάτω link:

Οπως σημειώνουν οι συντελεστές της:

«Ηταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε ιστορικά στην ελληνική πραγματικότητα, Εργατικό Κέντρο να είναι συμπαραγωγός σε κινηματογραφικό έργο μυθοπλασίας κι αυτό το γεγονός μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους, αφού σκοπός ίδρυσης της "Λοκομοτίβα" ήταν και παραμένει αυτός: Η παραγωγή ταινιών που καταπιάνονται με την Εργατική Τάξη, το Κίνημα και την Ιστορία του, με κοινή αντίληψη ότι η τέχνη μας πρέπει να υπηρετεί την ιστορικά χρήσιμη αλήθεια.

Το σχέδιό μας ήταν φιλόδοξο. Ενα ανέκδοτο διήγημα του Θωμά Νανόπουλου, που έγινε σενάριο, τοποθετούσε την ιστορία στην περίοδο των αρχών του εμφύλιου πολέμου '46 - '49. Δυο φίλοι, ΕΠΟΝίτες, συλλαμβάνονται από τη στρατολογία και οδηγούνται στη Μακρόνησο αφού αρνούνται να υπογράψουν δήλωση κοινωνικών φρονημάτων. Αυτή η μικρή ιστορία των δύο φίλων και συντρόφων ενέπνευσε εμάς, τον πρόεδρο και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Το θέμα ακουμπάει ιδιαίτερα το λαό του Λαυρίου, αφού ο "νέος Παρθενώνας" είναι το πρώτο πράγμα που φωτίζει η ανατολή και που αντικρίζουν οι κάτοικοι της πόλης.

Η αρωγή του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου θα μείνει χαραγμένη στα καρέ αυτής της ταινίας και στην καρδιά μας. Μέλη του Εργατικού Κέντρου, για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, αποκτούσαν ειδικότητες που εκ των πραγμάτων, ο ανύπαρκτος προϋπολογισμός μας δεν μπορούσε να καλύψει. Ομως ποιες θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες βοηθοί ενδυματολόγου από δυο εργάτριες και ποιος θα μπορούσε να ήταν καλύτερος ηλεκτρολόγος από έναν εργάτη ηλεκτρολόγο;

Ετσι, με τα πενιχρά μας μέσα αλλά με τη βοήθεια πολύτιμων ανθρώπων, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε μια ταινία εποχής. Αναγνωρίζουμε τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει το αποτέλεσμα σε ένα εγχείρημα που χρειάζεται λεφτά αλλά δεν τα έχει. Ομως, δεν το μετανιώσαμε ποτέ, γιατί τα πρόσωπα που έλαμπαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα χαμόγελά τους, η πρωτοφανής ησυχία που γινόταν όταν ξεκίναγε η λήψη, η αυτοθυσία των μελών του Εργατικού Κέντρου για να μας παρέχουν παραπάνω από τα απαραίτητα (τους χαρακτηρίζει σε όλες τις πτυχές της δράσης τους), είναι από τα πράγματα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»...

Παραγωγή: Ομάδα «Λοκομοτίβα», Χρήστος Γιάννου και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου. Σενάριο: Θωμάς Μανόπουλος. Φωτογραφία: Ακης Αποστολίδης. Μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης. Ηχος: Γιώργος Μπιμπίκος. Μουσική: Τάσος Καρακατσάνης. Σχεδιασμός Ηχου: Γιάννης Μπαλλούς. Σκηνικά, Κοστούμια: Αντα Γόντικα. Ερμηνευτές: Γιώργος Πέππας, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Δημήτρης Τζουμάκης, Κώστας Σαρδέλης, Γιάννης Λιόκαρης.