Μαζική απεργιακή απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία - «εταίρους»
Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016 09:43

Σε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση καλεί το ΠΑΜΕ

 

Η απεργιακή διαδήλωση απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τον Εθνικό Κήπο

 

Αποφασιστική απάντηση σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και κουαρτέτο, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, έδωσε χτες η εργατική τάξη της χώρας, με την πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές της διεκδικήσεις, με βάση τις δικές της σύγχρονες ανάγκες.

Η μαζική απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έδωσε το στίγμα αυτής της αποφασιστικής απάντησης, όπως και οι δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες απεργοί πορεύτηκαν με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, μαζί με τους αγρότες που προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό, μαζί με ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, νέες και νέους, γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Ολοι μαζί έδωσαν απάντηση στην παραπληροφόρηση και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, που επιχειρεί να κρύψει το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενο των συνεννοήσεων και των συμφωνιών που κάνει με τους «εταίρους», έδωσαν απάντηση στην εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της έχουν διαμορφώσει προς όφελος της εργοδοσίας, στα νέα αντεργατικά μέτρα που μεθοδεύει για λογαριασμό της, αλλά και στον νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που συζητούνταν στη Βουλή την ώρα που περνούσε από μπροστά της η μαζική απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας.

Τη χτεσινή απεργία σημάδεψε η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών, που εδώ και μέρες συνεχίζουν ανυποχώρητα τον απεργιακό τους αγώνα, όπως και η συμμετοχή από χώρους δουλειάς που αναπτύσσονται εστίες αντίστασης ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, από χώρους δουλειάς που η απεργία έγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στα συνδικάτα που παλεύουν και δεν τα «διπλώνουν» μπροστά στον ταξικό αντίπαλο και στις δυσκολίες του αγώνα, είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες, για την κλιμάκωση της πάλης, για να βάλουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

 Αθήνα   Θεσσαλονίκη

 

Σε ανακοίνωσή της για την απεργία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς, τους ανέργους, τις νέες και τους νέους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες της επιτροπής των μπλόκων, που, με αποφασιστικότητα, απάντησαν στις απειλές και στις δυσκολίες, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της σημερινής πανελλαδικής απεργίας στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς, συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Χαιρετίζει ειδικά τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών που, τις τελευταίες μέρες, βρίσκονται νύχτα - μέρα στους καταπέλτες των πλοίων κόντρα στις διάφορες προσπάθειες υπονόμευσης και δίνουν αγωνιστική απάντηση απέναντι στη φοροεπιδρομή που επιβάλλουν κυβέρνηση και κουαρτέτο στο εισόδημά τους, την ώρα που, για τους εφοπλιστές, εξασφαλίζεται πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η στήριξη και η αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών. Να πέσουν στο κενό οι γνωστές προσπάθειες κοινωνικού αυτοματισμού και απεργοσπασίας. Εργάτες, αγρότες, ναυτεργάτες βρισκόμαστε στην ίδια όχθη κόντρα στα μονοπώλια κάθε κλάδου, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στο πολιτικό προσωπικό τους.

Με τη σημερινή απεργία δόθηκε απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης, που επιχειρεί να βαφτίσει το μαύρο - άσπρο και πανηγυρίζει μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ανάκαμψη βασίζεται στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, πατάει πάνω στο αίμα και τις θυσίες της εργατικής τάξης με δυνάμωμα της εκμετάλλευσης, νέο τσάκισμα στο λαϊκό εισόδημα, με νέες φοροεπιδρομές. Δόθηκε αγωνιστική απάντηση μέσα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, απέναντι στην αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά από την υλοποίηση και το σχεδιασμό παλιών και νέων μέτρων.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Την ανασύνταξη την τρέμουν όσοι φοβούνται τη δύναμη των εργατών και τους θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι μέσα στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, όσοι βγάζουν σπυράκια με το σύνθημα "χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά". Τη φοβούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολιτικό προσωπικό τους, ο νέος και παλιός εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που δεν κούνησε το μικρό του δαχτυλάκι για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, που σήμερα έλαμψε διά της απουσίας του.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση. Να μη δείξουν καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στον νέο γύρο επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Να δυναμώσει η οργάνωση στα σωματεία και οι εστίες αγώνα σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο».