28η Οκτώβρη: Πηγή έμπνευσης και εξαγωγής πολύτιμων διδαγμάτων, χρήσιμων για τον λαϊκό αγώνα και σήμερα
Παρασκευή, 28 Οκτώβριος 2016 08:03

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αποτελούν πηγή έμπνευσης και εξαγωγής πολύτιμων διδαγμάτων, χρήσιμων για τον λαϊκό αγώνα και σήμερα.

Το στοιχείο της "εθνικής ενότητας" που δίνεται τόσο στην Αντίσταση του Λαού μας όσο και σήμερα, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης, που είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Η Ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε «εθνική ενότητα». Και τότε δεν αντιστάθηκαν όλοι. Αντιστάθηκε ο λαός μας, οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι απλοί λαϊκοί άνθρωποι, με μπροστάρη την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τις άλλες μαζικές αντιστασιακές οργανώσεις.

Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των αστικών πολιτικών δυνάμεων (με φωτεινές βέβαια εξαιρέσεις) είτε συνεργάστηκε αρμονικά και δουλικά με τους κατακτητές, είτε συμβιβάστηκε, είτε σιώπησε. Τα Τάγματα Ασφαλείας, οι Γερμανοτσολιάδες και ταγματαλήτες, οι Χίτες και οι διάφοροι ΠΑΟτζήδες, Δαγκουλαίοι, Πουλικοί, Σούρληδες και άλλοι, ήταν η φυσική συνέπεια αυτής της στάσης και της εχθρότητας προς την ΕΑΜική Αντίσταση. Αποτελέσματά της ήταν η αιματηρή τρομοκρατία σε βάρος του λαού, τα δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Η απελευθέρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της χώρας μας δεν έγινε από μόνη της, ούτε ήταν συνέπεια της "συμμαχικής" δράσης, έγινε από το Λαϊκό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, που με βαριές θυσίες κατάφερε απανωτά χτυπήματα στους κατακτητές και τους συνεργάτες του, που κυνηγημένοι και αποδεκατισμένοι καταδιώχτηκαν από την πόλη και τη χώρα μας.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι Αγγλοι και αργότερα οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αθώωσαν τους συνεργάτες των κατακτητών και τους χρησιμοποίησαν για να αιματοκυλήσουν το λαό μας και να πνίξουν στο αίμα τους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή.

Η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανιστεί ως συνεχιστής του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, για να δικαιολογήσει τα μνημόνια που υπογράφει, τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιεί, καθώς και την πλήρη ευθυγράμμισή της με ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνιστά αμαύρωση των ηρωικών αγώνων του λαού μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι επικαλείται τον αρνητικό συσχετισμό σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, για να καλλιεργήσει τις μειωμένες απαιτήσεις και το συμβιβασμό, να παρασύρει το λαό στο στόχο της «ανάπτυξης», δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, που δήθεν είναι το πρωτεύον σήμερα. Αν αυτή η λογική επικρατούσε τα χρόνια της Κατοχής, δεν θα υπήρχε η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Τιμή και δόξα στην Αντιφασιστική πάλη του λαού μας.