Με καινούργια εφόδια στη μάχη για κλιμάκωση με πανεργατική απεργία
Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2016 06:40

Το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, στην Αθήνα και σε περισσότερες από 25 ακόμα πόλεις, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν με τα σωματεία τους ότι «Εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ» και απαίτησαν: Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων, ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων, προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Τα αιτήματα αυτά ξεχωρίζουν στο κείμενο - κάλεσμα, με το οποίο, από τον περασμένο Ιούλη, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απηύθυναν κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να οργανώσουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ».

Σ' αυτήν την πρωτοβουλία, που κλιμακώνεται και εμπλουτίζεται με πολλές και πολύμορφες δράσεις, έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 514 συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καλούσαν και στα συλλαλητήρια της Δευτέρας.

Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία των συνδικάτων κατέθεσε σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής, το σχέδιο νόμου που συντάχθηκε με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, με την απαίτηση να στηριχθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Την αμέσως επόμενη μέρα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Οι πρωτοβουλίες αυτές και η απήχηση που συναντάνε είναι η απάντηση εκατοντάδων σωματείων και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει ανεμπόδιστα το νέο γύρο της επίθεσης στα Εργασιακά, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό το πόρισμα της επιτροπής των «ειδικών» και την κοινή δήλωση των «κοινωνικών εταίρων», που νομιμοποιούν τις αξιώσεις της εργοδοσίας σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των νέων ανατροπών. Η επίθεση αυτή κλιμακώνεται από σήμερα, που είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο για τα Εργασιακά, μετά τις επαφές του Σεπτέμβρη.

Βάλαμε στο επίκεντρο τους όρους για αντεπίθεση

«Η πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ για το μεγάλο ζήτημα των ΣΣΕ βρήκε ανταπόκριση, αγκαλιάστηκε από 514 Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που συνυπέγραψαν το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε στα κόμματα της Βουλής», λέει ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν τη σχετική πρωτοβουλία τον περασμένο Ιούλη.

Οπως εξηγεί, «ο στόχος μας ήταν να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, της συζήτησης και της δράσης ένα θέμα που συνδέεται με όλους τους όρους ζωής και δουλειάς των εργαζομένων και εκ των πραγμάτων οξύνει την αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική, τα αντεργατικά μέτρα και τους σχεδιασμούς, τη γραμμή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και τη στρατηγική του κεφαλαίου που υλοποιείται στους χώρους δουλειάς, και συνολικά, με βαριές συνέπειες για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Εγινε προσπάθεια μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να φωτίσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να βρεθεί το εργατικό κίνημα σε θέση να αποκρούσει, να μπλοκάρει την αντεργατική πολιτική και να περάσει στην αντεπίθεση, με επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της.

Προϋποθέσεις, που συνδέονται με την αναγκαία αναζωογόνηση της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων, με επίκεντρο τη σταθερή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση της ευθύνης, της πρωτοβουλίας για να ανέβει το επίπεδο οργάνωσης των αγώνων, της συσπείρωσης, να ενισχύονται η δράση και ο αγώνας από τα κάτω, να ενισχύεται ο ταξικός προσανατολισμός».

Σχεδιάζουμε κλιμάκωση με απεργία

Για τη συνέχεια που χρειάζεται να δοθεί, ο Γιάννης Τασιούλας συμπληρώνει: «Είναι θετικό το γεγονός ότι εκατοντάδες σωματεία ανταποκρίθηκαν. Ο αγώνας δεν τελείωσε. Χρειάζεται να πάρει σάρκα και οστά σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, με επίκεντρο τις ΣΣΕ, αλλά και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μέσα από τον αγώνα να ενισχύεται το ταξικό κριτήριο που είναι βασική προϋπόθεση για να δυναμώσει η αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Από το συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας απευθύναμε κάλεσμα, καταρχήν, στα σωματεία, στα συνδικάτα που υπέγραψαν το σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ, να προετοιμάσουμε πανελλαδική, πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να απαντήσουμε στο νέο αντεργατικό κύκλο που επιταχύνεται από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο και το κεφάλαιο με επίκεντρο τα Εργασιακά, το συνδικαλιστικό νόμο, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, με την προετοιμασία της απεργίας, επιδιώκουμε σε κάθε κλάδο, στους χώρους δουλειάς, να συνεχιστεί και να ενισχυθεί με ανάπτυξη αγώνων το περιεχόμενο που θέσαμε με την πρωτοβουλία μας για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, αυξήσεων στα μεροκάματα, συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και την παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής οικογένειας στην Παιδεία, στην Υγεία, τη φοροκαταιγίδα.

Θεωρούμε πως υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η αναγκαία ανάπτυξη αγώνων, παρεμβάσεων των συνδικάτων θα τροφοδοτήσει και τη γενική απεργία, αλλά θα βοηθήσει και την κλιμάκωση των αγώνων και της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που υλοποιούν τη στρατηγική του. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζουμε και σχεδιάζουμε τη δουλειά μας».