Το Ταμείο Πρόνοιας (ΕΦΑΠΑΞ) σε κρίσιμες αποφάσεις για το ακίνητο της Κριεζώτου (μέρος 1ο)
Κυριακή, 16 Οκτώβριος 2016 21:51

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Οι κυβερνήσεις εποφθαλμιούν το ακίνητο της Κριεζώτου.

Οι διοικήσεις του Ταμείου αδυνατούν.

Απαραίτητη η παρέμβαση των εργαζομένων.

Η παράταξη της ΕΣΑΚ από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΔΣ στο Ταμείο ΕΦΑΠΑΞ, προ διετίας, έθεσε εκ νέου την ανάγκη της γρήγορης τακτοποίησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου, ιδιοκτησίας του Ταμείου, επί της Κριεζώτου. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν έχει αναγνωρισθεί, από το 2004 που ιδρύθηκε το σημερινό Ταμείο (ως ΝΠΙΔ) αποτελώντας το διάδοχο του κλάδου Πρόνοιας του τότε ενιαίου ΤΣΠΑΤΕ, η κυριότητά του: (α) στο 50% εξ αδιαιρέτου του κτηρίου, που κατείχε ο τότε κλάδος Πρόνοιας επειδή είχε συνεισφέρει ανάλογα στην αγορά του κτηρίου, και (β) στο 50% που «μεταβιβάστηκε λογιστικά» στον τότε κλάδο Πρόνοιας κατόπιν «αγοράς», έναντι 29.347.000 €, από τον κλάδο Σύνταξης του ενιαίου τότε ΤΣΠΑΤΕ. Αποτέλεσμα είναι, μετά από 12 χρόνια, το σημερινό Ταμείο Πρόνοιας να μην έχει ακόμα τίτλους ιδιοκτησίας. Οψίμως και όλως τυχαίως, πληροφορήθηκε το Ταμείο προ εβδομάδας ότι το ΙΚΑ, ως διάδοχος του πρώην κλάδου Σύνταξης του ΤΣΠΑΤΕ, εμφανίζεται ως διεκδικητής του 50% και μάλιστα το έχει δημοσιοποιήσει στο περιουσιολόγιό του (βλ. ιστοσελίδα www.idika.org.gr/estia/) από το 2013, όταν δημιουργήθηκε η ενιαία ηλεκτρονική βάση ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ «Εστία».

Η μη επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι θέμα που σέρνεται ανεπίτρεπτα για πολλά χρόνια, λόγω υποεκτίμησης του προβλήματος και αδράνειας από τις εκάστοτε διοικήσεις του Ταμείου και λόγω ορισμένων νομικών ενεργειών, που αποδείχτηκαν είτε ανεπαρκείς, είτε άστοχες. Αποδείχτηκε ταυτόχρονα ότι οι νομικές ενέργειες, ακόμα και αν είναι οι σωστές, καθώς και οι παραστάσεις στα Υπουργεία, δεν είναι επαρκείς όταν οι κυβερνήσεις δεν θέλουν. Και όλες οι κυβερνήσεις (και η σημερινή επίσης) δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, γιατί εποφθαλμιούν το ακίνητο της Κριεζώτου. Η στάση του ΙΚΑ το αποδεικνύει. Θέλουν το ακίνητο να φαίνεται ως περιουσία του δημοσίου, για τις ανάγκες των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα τότε και το κουαρτέτο σήμερα, κι ας μην σπεύδουν να ασκήσουν τώρα κυριαρχικά δικαιώματα επί του ακινήτου, που θα προκαλούσαν άμεση δικαστική διένεξη με το Ταμείο.

Για το μέγεθος και την πραγματική διάσταση του προβλήματος τοποθετηθήκαμε, μόνη παράταξη, πολλές φορές και ιδιαίτερα στην περσυνή ΓΣ του Ταμείου (χωρίς μάλιστα να είναι γνωστή η ανοικτή διεκδίκηση του ΙΚΑ). Είπαμε τότε ότι η μη επίλυση του προβλήματος είναι εμπόδιο όχι μόνο για την πώληση του ακινήτου (προφανώς αφού δεν έχουμε τίτλους), αλλά ακόμα και για τη μίσθωση, αφού ο υποψήφιος μισθωτής δεν πρόκειται να ρισκάρει να αποβληθεί από το ακίνητο από το ΙΚΑ, ενώ θα έχει επενδύσει σημαντικό ποσό για τις απαιτούμενες κτηριακές μετατροπές. Και είναι γνωστό πόση ανάγκη έχει το Ταμείο τους πόρους αυτούς. Λοιδορηθήκαμε τότε από τη ΔΗΣΥΕ ότι κινδυνολογούμε, ενώ η ίδια προσπαθούσε να ρίξει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων στη ΓΣ ότι δεν υπάρχει δήθεν πρόβλημα με τη μίσθωση. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν. Σήμερα όλοι οι μεσίτες μας λένε ότι οι υποψήφιοι μισθωτές είτε δεν θα προσέλθουν σε διαγωνισμό, είτε ότι θα συμβληθούν υπό όρους και θα μειώσουν σημαντικά την προσφορά τους, λόγω της αναμονής τους μέχρι την επίλυση του προβλήματος, της ενδεχόμενης εμπλοκής και «μεσολάβησής» τους προς τις αρχές και του αβέβαιου χρονικά αποτελέσματος.

*

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΣΑΚ δεν συμφωνεί να προχωρήσει το Ταμείο ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ σε ενέργειες ανάθεσης σε σύμβουλο για να πραγματοποιήσει το διαγωνισμό μίσθωσης, που εδέησε το ΔΣ να αποφασίσει και για τον οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο. Και τούτο, μέχρι να τακτοποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τουλάχιστο σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο για τη μίσθωση ή μειωτικό παράγοντα για το μίσθωμα. Η επίδειξη όψιμης σπουδής, αυτή τη στιγμή, για ανάθεση σε σύμβουλο, που θα κάνει το διαγωνισμό, θα οδηγήσει το Ταμείο σε βεβιασμένο διαγωνισμό, χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα, και συνεπώς σε εξευτελιστικό μίσθωμα. Το θέμα του διαγωνισμού θα αναλυθεί σύντομα σε επόμενο άρθρο.

*

Κατά τη γνώμη μας η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα πρέπει να λάβει άμεσα συνδικαλιστικό και πολιτικό χαρακτήρα, με σύνθημα «το κράτος εποφθαλμιά την περιουσία των εργαζομένων». Θα πρέπει να οργανωθούν μεθοδικά παραστάσεις και διεκδίκηση των σωματείων, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων και των συνταξιούχων μελών. Την ευθύνη αυτή την έχουν οι διοικήσεις του Ταμείου ΕΦΑΠΑΞ και του ΣΕΤΑΠ. Η ΕΣΑΚ θα συμβάλει στο μέτρο των δυνάμεών της. Η νομική διεκδίκηση, αν και απαραίτητη, δεν αρκεί και δεν μπορεί να είναι η κύρια.