ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΝΤΡΟΠΗ!
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Παρασκευή, 30 Σεπτέμβριος 2016 17:37

Πρόκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τα μέλη του Ταμείου Υγείας αποτελεί η στάση της ΔΑΚΕ, που συνεπικουρείται από την ανοχή της ΔΗΣΥΕ.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Σ.

1.  Μέχρι και την τελευταία (27/9/16) συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Υγείας δεν είχαν έρθει στο Ταμείο, υπογεγραμμένα από το Προεδρείο, τα πρακτικά και οι αποφάσεις της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης.

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή ΔΑΚΕ (Σαμπάνης- Μουσιώνη) και ΔΗΣΥΕ (Σκούλικας), οφείλουν να δώσουν τα πρακτικά της ΓΣ υπογεγραμμένα στο Ταμείο για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της. Με την καθυστέρησή τους αυτή υπονομεύουν την υλοποίηση της απόφασης, μιας απόφασης που αυτοί οι ίδιοι πρότειναν στο σώμα και υπερψηφίστηκε. Γιατί άραγε καθυστερούν, αφού ό,τι προτείνουν είναι σωστό και νομικά ελεγμένο, όπως λένε οι ίδιοι;

2. Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥΕ, όπως δήλωσαν στο ΔΣ, δεν επιθυμούν να πάρουν την προεδρεία του ΕΛΕΜ. Γιατί άραγε,  όταν η δική τους πρόταση εκκρεμεί προς υλοποίηση;

Είναι απλό

Την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια από τις ευθύνες. Στα λόγια και στις υποσχέσεις είναι μανούλες. Την υπογραφή τους όμως για διάθεση χρημάτων, με τις αγωγές να πηγαινοέρχονται, δεν τη βάζουν. Στέλνουν έτσι στις καλένδες αιτήματα τόσων και τόσων συνταξιούχων, που είχαν παραλείψει από τον αρχικό πίνακά τους, αλλά και των οικογενειών των συναδέλφων που ήταν μεν στον πίνακα αλλά έχουν φύγει από τη ζωή.  Είναι φανερό ότι κοροϊδεύουν ασύστολα συνάδελφους με πολλά χρόνια στην πλάτη και ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους.

***

Κρύβουν την απαράδεκτη στάση τους με τη γνωστή  τακτική της συκοφαντίας και των ψεμάτων. Για τη μη υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Ιουλίου, η ΔΑΚΕ δείχνει ως ένοχο και πάλι την ΕΣΑΚ, δήθεν επειδή παραιτήθηκε από το προεδρείο του Ταμείου. Βάζουμε τα παρακάτω γεγονότα στην κρίση των εργαζομένων:

1) Η ΕΣΑΚ υλοποίησε τάχιστα και αποτελεσματικά την απόφαση της ΓΣ για καταβολή του βοηθήματος, ξεπερνώντας παρατυπίες, κενά, αντιφάσεις, που συνόδευαν την απόφαση (που πάρθηκε μετά από εισήγηση των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ), σε ελάχιστο χρόνο και παρά τις καθυστερήσεις των ΔΑΚΕ -ΔΗΣΥΕ να φέρουν τον πίνακα δικαιούχων στον ΕΛΕΜ.

2) Στη Γενική Συνέλευση (2/7/16) με πρόταση της ΔΑΚΕ και με 26 ψήφους, που κραύγαζαν, έβριζαν την ΕΣΑΚ επειδή πρότεινε να πάρουν το βοήθημα και οι καθαρίστριες στην τράπεζα,  καταψηφίστηκε ο απολογισμός του ΕΛΕΜ (προεδρεία ΕΣΑΚ). Αυτός δηλαδή ο απολογισμός, που διένειμε τα 50 εκ.

3) Οι εργαζόμενοι μόλις πριν λίγο διάστημα είχαν εκφραστεί και είχαν αναδείξει με την ψήφο τους πρώτες δυνάμεις τη ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ.

Τι πιο συνεπές, λοιπόν, για μια παράταξη από το να σεβαστεί τη θέληση των εργαζομένων και να παραιτηθεί, αφού δεν έχει την εμπιστοσύνη τους; Αυτό και κάναμε από τον Ιούλιο μέσα στην Γενική Συνέλευση, ήδη. Παραιτηθήκαμε από τη θέση ευθύνης του Α’ αντιπροέδρου, που συνεπάγεται και την προεδρεία του ΕΛΕΜ. Δεν παραιτηθήκαμε  από το ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ.

Η στάση μας αυτή δεν υπονομεύει τη  συνέχεια της λειτουργίας των οργάνων,  η οποία είναι απλή και προβλέπεται από το καταστατικό και έτσι η υλοποίηση των αποφάσεων μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα:

1. Αναπληρώνεται η θέση του Α΄ αντιπροέδρου από μία άλλη παράταξη, στην προκειμένη περίπτωση από τη ΔΑΚΕ ή τη ΔΗΣΥΕ.

2. Μέχρι να γίνει αυτό, η Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΛΕΜ συνεδριάζει, αποφασίζει και υλοποιεί αποφάσεις,  κανονικά και νόμιμα, με ευθύνη του αντιπροέδρου του ΕΛΕΜ.

Αντ’ αυτού όμως:

Η ΔΑΚΕ υπέβαλε την παραίτησή της επιδιώκοντας εκλογές, με σαθρά επιχειρήματα περί σύμπνοιας και συναίνεσης. Θέλουν λέει να αναλάβουν πλήρως το Ταμείο για να κάνουν ό,τι θέλουν.

Η ΔΗΣΥΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι στάση θα κρατήσει.

ΦΤΑΝΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Αφού ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ με την πρότασή τους μοίρασαν τα πολλά λεφτά στους ‘’μεγάλους‘’ και ψίχουλα κάτω από τη δική μας πίεση στους ‘’μικρούς’’, αφού αρνούνται να φέρουν τη μελέτη στο Ταμείο εκθέτοντας ακόμα και το γραφείο που τη συνέταξε, αφού αρνούνται να υλοποιήσουν ακόμα και τις τελευταίες αποφάσεις, παριστάνουν τους ‘’ δίκαιους ηγέτες’’.

Ποια είναι τα σχέδιά τους;

Είναι άραγε μόνο η μετατροπή των υπολοίπων κεφαλαίων σε επαγγελματικό ταμείο, όπως διατείνεται η μισή ΔΑΚΕ; Είναι άραγε το ξαναμπούκωμα των ίδιων με ένα σκασμό λεφτά και το ξεροκόμματο στους εν ενεργεία συναδέλφους;

Είναι και τα δύο μαζί. Αλλά και κάτι ακόμα.

1) Επαγγελματικό Ταμείο δε γίνεται, μοιράζοντας από την αρχή λεφτά, και μάλιστα τόσα πολλά. Σε επαγγελματικά ταμεία δεν μπαίνουν συνταξιούχοι, αλλά μόνο εργαζόμενοι. Οπότε, αυτό που θέλουν είναι να διαλύσουν το Ταμείο και να ταΐσουν όσους ήδη ετάισαν, βάζοντας τους σημερινούς εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φτιάξει η ΔΑΚΕ το περιβόητο επαγγελματικό της Ταμείο - μπίζνα.

2) Το να ζητάει εκλογές η ΔΑΚΕ, τη στιγμή που ζορίζεται γιατί πρέπει να δώσει στοιχεία και να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της, δεν είναι τυχαίο. Θα την ακολουθήσει και η ΔΗΣΥΕ σε αυτό τον δρόμο;

***

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα  τους. Να μην τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί.

Τέτοιες δυνάμεις είναι αναξιόπιστες και ανίκανες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Υφαρπάζουν την ψήφο των εργαζομένων με ψέματα, συκοφαντίες, ψεύτικες ελπίδες, ακόμα και εξαγορά της ανάγκης τους. Όμως βασικό στόχο έχουν τη στήριξη των συμφερόντων του εργοδότη, αλλά και των δικών τους.

ΕΙΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ