Οταν οι εφοπλιστές μιλούν για «ρεαλισμό»...
Σχόλια - Σχολιανά
Παρασκευή, 16 Σεπτέμβριος 2016 07:15

«H ανταγωνιστικότητα ήταν πάντοτε και παραμένει καθοριστική παράμετρος για την επιβίωση του ελληνικού πλοίου στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επομένως, προϋπόθεση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι η συμφωνία νέων ρεαλιστικών όρων, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, απαντώντας σε κυβερνητικό παράγοντα που μίλησε για νέες συμβάσεις και συμπλήρωσε:

«Σε μία εποχή όπου η πατρίδα μας και η κοινωνία μας μαστίζεται από την ανεργία, ιδίως στους νέους, έχουμε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία μας να αναβιώσουμε την ναυτοσύνη των Ελλήνων, την οποία η ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται. Η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει αποδεδειγμένα τη δυναμική να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας δίνοντας στους νέους συμπολίτες μας προοπτικές για εργασία και δημιουργία» (Το θέμα στο ηλεκτρονικό «Βήμα» 7/9/2016).

Ο ρεαλισμός τους είναι τα κέρδη τους, γι' αυτό προβάλλουν την άνοδο της ανταγωνιστικότητας. Επιθετικός αντεργατικός ρεαλισμός, που απαιτεί τη δημιουργία συνθηκών ακόμη πιο διευρυμένης αναπαραγωγής κερδών. Και απειλή ταυτόχρονα ότι μη ρεαλιστικές για τα κέρδη των εφοπλιστών Συλλογικές Συμβάσεις, δεν συμβάλλουν στην επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της αντιμετώπισης της τεράστιας ανεργίας.

Ολα τα υπόλοιπα περί «ναυτοσύνης των Ελλήνων» και «προσφοράς θέσεων εργασίας» από τους εφοπλιστές είναι λόγια που λέγονται για άλλοθι, αφενός για την άκρατη εκμετάλλευση των ναυτεργατών, αφετέρου για να συνεχίσουν να έχουν και να αυξήσουν τα διάφορα προνόμιά τους από το κράτος και την κυβέρνηση. Γιατί η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει πριν πολλά χρόνια πετάξει στην ανεργία τους Ελληνες ναυτεργάτες. Πάνω από 15.000 ναυτεργάτες είναι άνεργοι.