Στις εκλογές 8 και 9 Ιούνη του ΣΕΤΑΠ πρώτη δύναμη η ΕΣΑΚ!
Ανακοινώσεις - Ανακοινώσεις της ΕΣΑΚ
Παρασκευή, 22 Απρίλιος 2016 23:05

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΕΤΑΠ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ

***

Την ώρα που:

● η εντατικοποίηση κτυπάει κόκκινο και η μείωση προσωπικού είναι ραγδαία,

● το εισόδημα μειώνεται συνεχώς,

● η λέξη ωράριο είναι άγνωστη,

● η αυθαιρεσία της εργοδοσίας κατοχυρώνεται με όλο και περισσότερους νόμους,

● η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ, ετοιμάζει το νομοσχέδιο λαιμητόμο για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης,

εμείς απαντάμε:

● με πάλη για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα,

● με διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων για τις δικές μας ανάγκες,

● με σχεδιασμό και συντονισμό της προσπάθειας για την ανασύνταξη του κινήματος.

Έτσι χαράζουμε το δρόμο για τις εκλογές του Συλλόγου τον Ιούνη του 2016.

Αφήνουμε πίσω μας την μοιρολατρεία και τη λογική ότι «τίποτε δεν γίνεται», που δηλητηριάζει ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων. Η εμπειρία δείχνει ότι τα προηγούμενα χρόνια όλοι μαζί καταφέραμε να καθυστερήσουμε την επίθεσή τους, να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να έχουμε μικρές αλλά σημαντικές νίκες, που δείχνουν το δρόμο.

Στον χρόνο που πέρασε οι εργαζόμενοι συνολικά, επομένως και εδώ στον όμιλο Πειραιώς - είτε προέρχονται από την ΑΤΕ είτε όχι - βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της επίθεσης στην ζωή μας από κυβέρνηση και εργοδοσία. Σε ένα χρόνο βιώσαμε το τρίτο και … αριστερό μνημόνιο, capital control, νέα φορομπηχτικά μέτρα, την πρόσφατη και ακόμα ανοικτή επίθεση στο ασφαλιστικό, την υγεία, την πρόνοια. Οι εργοδότες, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, παρήγγειλαν και αξιοποιούν όλους τους αντεργατικούς νόμους στην λογική της επιδίωξή τους: το κέρδος και την ενίσχυση της θέσης του κάθε ομίλου έναντι των ανταγωνιστών του. Και όλα αυτά τη στιγμή που γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Πόλεμοι, επεμβάσεις, φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες στον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Όλο αυτό το διάστημα, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με συμμετοχή σε συλλαλητήρια, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς. Είχαμε και έχουμε σαφή και σταθερή θέση για το ότι πρέπει να υπάρχει ένα σωματείο στον Όμιλο Πειραιώς και είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση που συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα.

Από τη θέση του Γραμματέα του σωματείου, παρά το γεγονός ότι ήμασταν 4η δύναμη, δώσαμε μάχη για να περάσει μια πιο αγωνιστική γραμμή στο χαρακτήρα του συλλόγου, με προτάσεις που σε μεγάλο ποσοστό εγκρίθηκαν είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, αλλά δεν στηρίχθηκαν από τις άλλες δυνάμεις, αφού στην ουσία δεν τις πίστευαν.

Οι περιοδείες του ΣΕΤΑΠ σε όλη την Ελλάδα, ώστε το σωματείο να έρθει σε άμεση επαφή με τα μέλη του, να ενημερωθεί για τα γενικά και ειδικά προβλήματα, να πάρει μέτρα απέναντι σε αυτά,

η κατάκτηση του κανονισμού,

η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις,

η καταβολή των δεδουλευμένων

έχουν τη σφραγίδα της ΕΣΑΚ.

Ο μόνος δρόμος είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζόμενων μέσα από αγώνες!

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι άλλες δυνάμεις για τη μοιρολατρεία και την ηττοπάθεια που καλλιέργησαν στους εργαζόμενους,

αυτοί που έσπειραν αυταπάτες για εύκολες λύσεις (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), ότι δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιούσε την ανασύσταση της ΑΤΕ και θα έλυνε όλα τα εργασιακά μας προβλήματα,

αυτοί που υπηρετούν τους τραπεζίτες (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), αφού στην ΟΤΟΕ οι παρατάξεις τους ψήφισαν τη νέα Κλαδική Σύμβαση με τους τραπεζίτες, που παγιώνει τις μειώσεις μισθών.

αυτοί που εκφυλίζουν το συνδικαλισμό (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ) και επιδίδονται στον διαδικτυακό πόλεμο της λασπολογίας και της ψευτιάς,

αυτοί που κοροϊδεύουν τον κόσμο στο όνομα της ενότητας (ΔΗΣΥΕ), που από τη μια βρίζουν τους εργοδοτικούς του ΣΕΤΠ και από την άλλη συνεργάζονται μαζί τους στο ίδιο ψηφοδέλτιο στην ΟΤΟΕ,

αυτοί που αναλώνονται σε καταγγελίες και επαναστατικές κραυγές (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ), αλλά καταψήφισαν όποια πρόταση καταθέσαμε για κινητοποίηση επειδή ήταν πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

***

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα πολιτικής ή ιδεολογικής αφετηρίας, να συστρατευτούν μαζί μας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για αναμονή. Η λογική της ανάθεσης σε κάποιο συνδικαλιστή, πολιτικό ή άλλο πρόσωπο έξω από εμάς έχει χρεοκοπήσει. Η ενίσχυση της ΕΣΑΚ στο σωματείο, σημαίνει ενίσχυση της αντίληψης για το τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, σημαίνει ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Κυρίως όμως σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε την παντοδυναμία κανενός εργοδότη, κανενός τραπεζίτη, είτε είναι στην Πειραιώς, είτε αλλού. Η δική μας βάση είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ανάκτηση των απωλειών που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μέσα στα χρόνια της κρίσης. Βάζουμε μπροστά το δίκιο μας! Να ζούμε όπως μας αξίζει με βάση την εποχή μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας, όχι με τα ελάχιστα! Δεν παραδινόμαστε. Δεν υποχωρούμε στη μοιρολατρεία και την ηττοπάθεια. Έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω...

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο που αγανακτεί, δε συμβιβάζεται με αυτήν την κατάσταση, που καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Απευθύνουμε κάλεσμα για να φτιαξουμε ένα σύλλογο στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά, απαλλαγμένο και χειραφετημένο από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους.

Να προχωρήσουμε μπροστά και να χτίσουμε μαζικό, συνδικαλιστικό κίνημα, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά τους εργοδότες.