ΕΛΕΜ: φτάνει πια η κοροϊδία!
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Κυριακή, 07 Φεβρουάριος 2016 23:07

Ξέραμε ότι τόσα χρόνια ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ μας κοροϊδεύουν με τον ΕΛΕΜ, αλλά τώρα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Και μας έχουν κουράσει! Όλο θέλουν να μοιράσουν κι’ όλο κάτι τους φταίει…

Δεν σχολιάζουμε τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, που από κει που ήθελαν να αναβιώσουν το Ταμείο με τα λεφτά του ΕΛΕΜ, τώρα η μόνη τους καήλα είναι να πληρωθούν τα χρέη στους κλινικάρχες, μην τυχόν και προλάβει να πάρει ο Κατρούγκαλος τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, αφήνοντας απλήρωτα τα χρέη του ΤΥΠΑΤΕ(!) … Η προστασία της περιουσίας του ΕΛΕΜ τους ήταν εξ αρχής παντελώς αδιάφορη.

Θα σχολιάσουμε, όμως, τη στάση των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΕ, γιατί μας εμπαίζουν (όλους τους συναδέλφους) ξεδιάντροπα. Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόταση Κατρούγκαλου για δήμευση της περιουσίας του ΕΛΕΜ υπέρ του ΕΤΕΑ, κύριο μέλημα της ΕΣΑΚ ήταν να προστατευθούν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Γι’ αυτό προτείναμε την άμεση μεταφορά τους στον ΣΕΤΑΠ, για να μην μπορεί να τα βρει η κυβέρνηση, και μετά, μέσα από τις προβλεπόμενες συλλογικές διαδικασίες, να βρούμε τον τρόπο αξιοποίησης της περιουσίας σε όφελος των εν ενεργεία και των συνταξιούχων. Στη συνέχεια και με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης η ΕΣΑΚ υιοθέτησε την πρόταση μεταφοράς των αποθεματικών στο ΤΥΠΑΤΕ, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έβαζαν εξ αρχής οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ. Αυτό κυρίως για να βρεθεί μια λύση και όχι γιατί θεωρούμε ότι προστατεύονται καλύτερα τα αποθεματικά.

Και τότε ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ έκαναν πίσω.

Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι η μεταφορά χρημάτων προς το ΤΥΠΑΤΕ είναι «παράνομη» και πρότειναν τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσει την άμεση διανομή των αποθεματικών από τον ΕΛΕΜ. Όταν με την αρχική τους πρόταση πρότειναν τη μεταφορά των χρημάτων στο ΤΥΠΑΤΕ, δεν ήξεραν ότι είναι παράνομη; Ή μας περνούν για αφελείς να πιστέψουμε ότι με τη νέα τους πρόταση μπορούμε να προλάβουμε τον Κατρούγκαλο; Είναι όμως πιο πιασάρικο να παρουσιάζουμε ότι «εμείς θέλουμε ρε παιδιά, αλλά δεν μας αφήνουν»!!!

Το θέατρο του παράλογου, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ άρχισαν δήθεν να τσακώνονται και μεταξύ τους, ο ένας προτείνοντας ότι πρέπει να κάνουμε Γενική Συνέλευση και ο άλλος … Καταστατική! Δηλαδή να ροκανίσουμε κι άλλο το χρόνο, να πάρει η κυβέρνηση τα λεφτά και μετά να νίψουν (ήσυχοι!) τας χείρας τους. Μια τέτοια «λύση» δεν είναι λύση και γι αυτό δεν την υιοθετούμε. Μάλιστα, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία, η ΕΣΑΚ πρότεινε να ψηφιστούν χωριστά οι δύο προτάσεις: α) μεταφορά των χρημάτων στο ΤΥΠΑΤΕ (πρόταση ΕΣΑΚ και αρχική των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ), β) άμεση διενέργεια συνέλευσης είτε Γενικής είτε Καταστατικής (νέα πρόταση των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ), ώστε να παρθεί μια απόφαση, επιτέλους (!). Ούτε αυτό το δέχτηκαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ.

Έλεος πια! Εκτός από το ότι οι εκπρόσωποί τους άλλα λένε στον ΣΕΤΑΠ, άλλα στο ΤΥΠΑΤΕ και άλλα στον ΕΛΕΜ, δεν μπορούν να κρατήσουν ενιαία στάση ούτε μέσα στο ΤΥΠΑΤΕ!

ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ, χρόνια τώρα, κάνουν προτάσεις, που ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν και παίζουν με το χρόνο και τους συναδέλφους. Ο πραγματικός λόγος που δεν συμφωνούν σε μια λύση τόσο καιρό είναι γιατί ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΕ δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά: ποιος θα πάρει και πόσα. Ούτε θέλουν ειλικρινά να αναλάβουν τη δέσμευση της καταβολής έκτακτου βοηθήματος από τον ΕΛΕΜ (όπως όψιμα προτείνουν), γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι σίγουροι ότι οι εκπρόσωποί τους στη ΔΕ του ΕΛΕΜ θα υιοθετήσουν την πρόταση αυτή και δεν θα αρνηθούν, όπως έκαναν οι της προηγούμενης ΔΕ.

Αντιθέτως, η ΕΣΑΚ είχε και έχει ξεκάθαρη και σταθερή θέση από την αρχή:

• να προστατευθεί η περιουσία του ΕΛΕΜ από την ρουφήχτρα του ΤΥΠΑΤΕ και την (μη οφειλόμενη) κάλυψη των εξόδων του,
  • να επιστραφεί η περιουσία του ΕΛΕΜ στους εργαζόμενους, περιλαμβανομένων και των νέων συναδέλφων, οι οποίοι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην πάρουν επικούρηση ποτέ. Άλλωστε, αυτοί οι νέοι συνάδελφοι, σήμερα με τις εισφορές τους στο ΕΤΕΑ, στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις αυτών που θέλουν να πάρουν όλα τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ.

Με αυτήν την πρόταση κατέβηκε η ΕΣΑΚ στις τελευταίες εκλογές του Ταμείου Υγείας και αυτήν την άποψη στηρίζει σταθερά στον ΣΕΤΑΠ, στο ΤΥΠΑΤΕ και στον ΕΛΕΜ, μέσω των εκπροσώπων της, άσχετα από πρόσωπα. Γιατί έχουμε συνέπεια λόγων και έργων. Κι ας έχουμε φάει αρκετή λάσπη, επειδή κάνουμε προτάσεις συγκροτημένες και προσπαθούμε να σώσουμε με κάθε τρόπο …ό,τι σώζεται…

Οι συνάδελφοί μας στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν κι’ άλλα σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με τα πυροτεχνήματα της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΕ για τον ΕΛΕΜ. Νισάφι πια!