Καταστατική συνέλευση ΣΕΤΑΠ: Διαγωνισμός για τον πιο ευέλικτο συνδικαλιστικό σωματότυπο
Τρίτη, 26 Ιανουάριος 2016 22:00

Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου με μόνο θέμα την τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΤΑΠ, κατέληξε σε γυμναστικές επιδείξεις των παρατάξεων, των οποίων τις κωλοτούμπες θα ζήλευε ακόμα και ο ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης. Όσοι συνάδελφοι έχουν την περιέργεια και την αντοχή, ας διαβάσουν το μικρό χρονικό, που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό κατά τη γνώμη μας. Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι να φωτίσουμε τη δική μας θέση και στάση, ώστε οι συνάδελφοι να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα με κριτήριο τα γεγονότα.

Ενόψει των εκλογών του ΣΕΤΑΠ για νέο Διοικητικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2016, το Δ.Σ.  είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου, προκειμένου να διευκολύνουμε την εκλογική διαδικασία στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε μια καταστατική επιτροπή, με εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις, ώστε να συνταχθεί η πρόταση που οι συνάδελφοι θα κληθούν  να επικυρώσουν με πανελλαδική ψηφοφορία.

Ως ΕΣΑΚ, από την πρώτη στιγμή, επιμείναμε ότι δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε σε άλλες τροποποιήσεις πλην του επίμαχου άρθρου (διενέργεια εκλογών Άρθρο 46) και του Άρθρου 16 (Λογαριασμός Εξερχομένων), το οποίο ομόφωνα το ΔΣ είχε δεχθεί ότι πρέπει να καταργηθεί. Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στις αλλαγές και άλλων άρθρων που χρήζουν επικαιροποίησης, θεωρήσαμε (αντίθετα προς τις άλλες παρατάξεις) ότι στη δεδομένη στιγμή και με την κούραση των συναδέλφων μετά από την πρόσφατη απόπειρα τροποποίησης του καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ, οι πολλές τροποποιήσεις θα οδηγούσαν τη διαδικασία σε εκφυλισμό.

Σχετικά δε με τη θέση μας για τον τρόπο που μπορούν να γίνονται οι εκλογές, η πρότασή μας ήταν και είναι να παρέχεται μόνο η δυνατότητα για περιφερόμενη κάλπη  και να μην παρέχεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, που προτείνουν οι παρατάξεις ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ. Η επιστολική ψήφος, κατά τη γνώμη μας, παρά το ότι φαίνεται πως διευκολύνει, είναι μια διαδικασία που από τη μια έχει αποδειχθεί αρκετά διάτρητη (εμπειρία από άλλα σωματεία) και από την άλλη οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο εκφυλισμό το κίνημα, με την απομάκρυνση του μέλους από το σωματείο. Παρόλα αυτά, δεχθήκαμε ότι στην Πανελλαδική ψηφοφορία πρέπει να κατέβουν και οι δύο προτάσεις και οι συνάδελφοι θα αποφασίσουν, αφού έτσι είναι το σωστό.

Το Σάββατο στη συνέλευση, μετά την παρουσίαση των άρθρων προς τροποποίηση από τον πρόεδρο του ΣΕΤΑΠ, το λόγο πήραν οι παρατάξεις. Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων υπερθεμάτισαν στις προτάσεις τους και κάλεσαν το σώμα να εγκρίνει την πανελλαδική ψηφοφορία για το σύνολο των προτάσεών τους. Η ΕΣΑΚ επανέλαβε τη θέση της για τροποποίηση μόνο των δύο άρθρων. Στη συνέχεια, η ΔΗΣΥΕ, δια στόματος του συναδέλφου Αμούντζια, διαφοροποιήθηκε από την αρχική της πρόταση και ζήτησε να αποφασίσει  το σώμα για το ποια άρθρα  πρέπει να πάνε σε πανελλαδική ψηφοφορία. Σε αυτό το σημείο ζητήθηκε η συνδρομή του νομικού σύμβουλου, ο οποίος γνωμοδότησε ότι το σώμα νομιμοποιείται να αποφασίσει για το ποια άρθρα θα πάνε για ψηφοφορία. Μετά από αυτό, οι παρατάξεις  άρχισαν τις κωλοτούμπες. Όπως γίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα παραθέσουμε τις παρατάξεις από το Χρυσό μετάλλιο έως την τέταρτη θέση.

Χρυσό Μετάλλιο στη ΔΗΣΥΕ : Στην τοποθέτησή του μέσα στη συνέλευση, ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥΕ ανέλυσε το σκεπτικό του για κάθε τροποποίηση και πρότεινε να αποφασίσει η συνέλευση να πάνε όλα τα άρθρα σε πανελλαδική ψηφοφορία. Μισή ώρα μετά, ο άλλος εκπρόσωπός της,  τοποθετείται εντελώς αντίθετα, προτείνοντας να ψηφίσει η συνέλευση για κάθε άρθρο ξεχωριστά, κατά πόσον πρέπει να τεθεί σε πανελλαδική ψηφοφορία. Στο τέλος η ΔΗΣΥΕ προσχώρησε στην πρόταση της ΕΣΑΚ να πάνε μόνο τα δύο άρθρα (εκλογές και λογαριασμός εξερχομένων) σε Πανελλαδική Ψηφοφορία.  Βαθμολογία: τεχνική 10. Αριστοτεχνική κυβίστηση για την οποία απαιτείται εξαιρετικά ευέλικτος συνδικαλιστικός σωματότυπος!!   Παρουσίαση 5. Μεγάλη εμπειρία στις κωλοτούμπες, τις οποίες πραγματοποιούν ανερυθρίαστοι.

Αργυρό μετάλλιο στη ΔΑΚΕ: Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ εγκωμίασε την παράταξή του για την διορατικότητά της και τόνισε ότι ένα καταστατικό τροποποιείται για να αντιμετωπίσει ζητήματα σε βάθος χρόνου, εξ ού και οι προτάσεις που κάνει για τροποποίηση των άρθρων. Μετά την αλλαγή της ΔΗΣΥΕ, η ΔΑΚΕ προσχώρησε στη νέα πρόταση της ΔΗΣΥΕ, που προσχώρησε στην πρόταση της ΕΣΑΚ. Βαθμολογία: τεχνική 8. Οι κωλοτούμπες της ΔΑΚΕ έπονται πάντα της ΔΗΣΥΕ και είναι μια καλή, αλλά όχι άριστη απομίμηση. Πάντως κατάφερε να μην χαλάσει το δίδυμο ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ. Η ΔΗΣΥΕ δεν προβληματίζεται άραγε γι΄ αυτό;;; Παρουσίαση 0. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ δεν ξαναπήρε το λόγο, απλά θα μας στείλει mail όπου θα μας ενημερώνει ότι «με παρέμβασή του λύθηκε και αυτό το πρόβλημα…»

Χάλκινο μετάλλιο στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος σταθερή στην άποψή της.  Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «δημοκρατίας», προσπαθούσε να μας πείσει  ότι πρέπει ντε και καλά να πάνε όλες οι προτάσεις σε πανελλαδική ψηφοφορία, ιδίως αυτών που προέρχονται από μικρές παρατάξεις, όπως η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.  Ούτε συμβόλαιο να είχαν υπογράψει οι δυο τους!!! Η πιθανότητα να μην ψηφιστεί καμία πρόταση, επειδή οι συνάδελφοι θα μας γυρίσουν την πλάτη βλέποντας ένα ψηφοδέλτιο σεντόνι, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο των προτάσεων, για την ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν δευτερεύον. Μπροστά στην εξέλιξη που προέκυψε όμως, να αποφασίσει δηλαδή η συνέλευση ποιες προτάσεις θα πάνε σε ψηφοφορία, βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη και κόντεψε να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της παράταξης, μέσα στην αγωνία του,  υπονόησε για τους συναδέλφους ότι ψηφίζουν σαν πρόβατα. Όσο για την ουσία των άρθρων, βρήκε όλες τις προτάσεις καλή ιδέα… Βαθμολογία: Τεχνική 0. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν έκανε κωλοτούμπα, απλά τα έχασε. Παρουσίαση: 6. Είναι πολύ άσχημο να προσβάλλεις τους συναδέλφους που έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα για να πάρουν θέση στη συνέλευση και να ψηφίσουν, επειδή  δεν συντάσσονται με την άποψή σου!

Τέταρτη θέση στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (θα μπορούσε να μοιραστεί το χάλκινο μετάλλιο με τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η αγωνία αυτής της «επαναστατικής» παράταξης ήταν να τροποποιηθούν όλα τα σχετικά άρθρα που αφορούν στη θητεία και τις αποσπάσεις των συνδικαλιστών. Ζητούσε δηλαδή να μειωθεί η θητεία από 3 σε 2 χρόνια (να πηγαίνει το σωματείο κάθε 2 χρόνια σε εκλογές) και ο κάθε αποσπασμένος να επιστρέφει στη δουλειά μετά από δύο θητείες. Πατώντας σε μια υπαρκτή δυσαρέσκεια των εργαζομένων με μια πλειοψηφία συνδικαλιστών που επί μια 40ετία τσαλαβουτούσαν μέσα στα παιχνίδια εξουσίας με προσωπικά οφέλη, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στηρίζει μια άκρως αντιδραστική αντίληψη, που σήμερα προωθούν εργοδότες και κυβέρνηση για να τσακίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα με το νόμο που θα φέρουν. Οι αποσπάσεις είναι μια κατάκτηση του κινήματος και του κλάδου. Αν αποσπασμένοι δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων όπως οφείλουν,  οι συνάδελφοι  έχουν κρίση και με την ψήφο τους μπορούν να τους στείλουν σπίτι τους.

Βαθμολογία: Τεχνική 3. Ενώ οι ίδιοι πρότειναν τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνει η ψηφοφορία μέσα στη συνέλευση και ψήφισαν,  στο τέλος κατήγγειλαν ότι η παράταξή τους δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. Άγαρμπη κωλοτούμπα, αφού έχει καταγραφεί και στα πρακτικά ότι ψήφισαν. Τι έγινε «σύντροφοι»; Η Γενική Συνέλευση είναι έγκυρη μόνο όταν συντάσσεται με την άποψή σας;;; Η δημοκρατία ενέχει και αυτόν τον κίνδυνο, ξέρετε. Παρουσίαση: 3. Εκτέθηκαν τόσο πολύ, που δεν υπάρχουν σχόλια.

Τελετή λήξης

Η συνέλευση τελικά αποφάσισε ότι τα άρθρα που θα προταθούν για τροποποίηση είναι η κατάργηση του Άρθρου 16 (ομόφωνη πρόταση) και το Άρθρο 46, στο οποίο υπάρχουν δύο προτάσεις: α) Περιφερόμενη κάλπη (ΕΣΑΚ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) και β) Περιφερόμενη Κάλπη και Επιστολική Ψήφος (ΔΗΣΥΕ- ΔΑΚΕ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Αν χαλάσαμε τόσο μελάνι για να περιγράψουμε συνοπτικά όσα διημείφθησαν στη συνέλευση, είναι γιατί ακόμα και σε διαδικαστικά ζητήματα, όπως είναι η τροποποίηση ενός καταστατικού, έχει μια αξία να βλέπουν οι εργαζόμενοι τη στάση των παρατάξεων και να βγάζουν συμπεράσματα. Βέβαια, ως ΕΣΑΚ, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν οι ίδιοι σε αυτές τις διαδικασίες και σε κάθε δράση που αφορά το σωματείο τους, για να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους και να διαμορφώνουν την άποψή τους επί τόπου. Σε αυτό το πνεύμα, της ενίσχυσης της συμμετοχής προτείναμε και τη συγκέντρωση των εργαζομένων που πρέπει να κάνει ο ΣΕΤΑΠ, ενόψει της απεργίας για το ασφαλιστικό. Το σωματείο πρέπει να πάρει μέτρα δηλαδή για την μεγαλύτερη επιτυχία της απεργίας.

Εμείς, καλούμε και από αυτό το «βήμα» τους συναδέλφους να μην φοβηθούν, να μην αδιαφορήσουν και να συμμετέχουν όλοι στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία για το ασφαλιστικό στις 4 Φλεβάρη. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, οργανωμένα και μαζικά.