ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΔΗΣΥΕ - ΔΑΚΕ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΜ
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2016 07:36

Το μόνο που δεν απασχόλησε τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΣΕΤΑΠ και ΤΥΠΑΤΕ είναι πώς θα σωθούν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ από τη λαίλαπα που ετοιμάζει για το ασφαλιστικό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Συσπείρωση, "πιστή" (!) στους …πιστωτές, για άλλη μια φορά καίγεται μήπως και η κυβέρνηση μας πάρει τα λεφτά και μείνουν τα χρέη του ΤΥΠΑΤΕ απλήρωτα! Γι’ αυτό και η πρώτη επιστολή του Προέδρου του ΤΥΠΑΤΕ (Συσπείρωση), μετά την κυκλοφορία του προσχεδίου του ασφαλιστικού, ήταν μια απειλητική επιστολή, όχι προς την κυβέρνηση εννοείται, αλλά προς τη ΔΕ του ΕΛΕΜ, με την οποία επιστολή ζητάει περίπου 12 εκατ. για να εξοφληθούν οι πιστωτές. Για τα υπόλοιπα μόκο!

Η ΔΗΣΥΕ με περισσή "μεγαλοπρέπεια" είναι η αλήθεια, αφού δήλωσε ότι δε θα κάνει πρόταση που θα βάζει σε κίνδυνο εκείνους που θα κληθούν να την υλοποιήσουν, πρότεινε την άμεση διανομή των αποθεματικών στους δικαιούχους και ας γνωρίζει ότι με τον παρόντα κανονισμό αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη Διαχειριστική Επιτροπή. Παρόλα αυτά, της πετάει το μπαλάκι, ανέξοδα, αφού δεν έχει κανένα μέλος σε αυτή.

Αντί λοιπόν να προτείνει πώς θα σωθούν τα λεφτά από τον άμεσο κίνδυνο να βάλει χέρι η κυβέρνηση, πρότεινε  να γίνει ... αναλογιστική μελέτη, μετά να μοιράσουμε ό,τι είναι διαθέσιμο και μετά να εκποιούμε περιουσιακά στοιχεία (να πουλάμε ακίνητα κλπ), να μοιράζουμε και αυτά και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά θα γίνουν μέσα σε ... 15 μέρες, μέχρι να φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ποιόν κοροϊδεύουν;

Στην ίδια πρόταση συντάχθηκε (φυσικά) και η ΔΑΚΕ.

Μάλιστα ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ το προχώρησαν και παραπέρα, "αποφασίζοντας και διατάσσοντας" τη ΔΕ για το ποιοί είναι οι δικαιούχοι και τι θα πάρουν: Τίποτα όσοι μπήκαν στην ΑΤΕ από 01/01/2006 και μετά (δηλ. 1.379 εν ενεργεία και τακτικά μέλη του ΤΥΠΑΤΕ), 5-10 ευρώ όσοι μπήκαν στην ΑΤΕ από το 2000 έως το 2005 (δηλ. 1.451 εν ενεργεία και τακτικά μέλη του ΤΥΠΑΤΕ) και κανένα πενηντάρικο όσοι μπήκαν στην ΑΤΕ από το 1995 έως το 1999 (δηλ. 640 εν ενεργεία και τακτικά μέλη του ΤΥΠΑΤΕ), ήτοι συνολικά 3.470 συνάδελφοι.

Αυτούς τους 3.470 συναδέλφους κάλεσαν η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ να ψηφίσουν στην τροποποίηση του καταστατικού το διαχωρισμό του ΕΛΕΜ, για να καρπωθούν κάποιοι άλλοι τα όποια οφέλη από το "νέο ταμείο αλληλοβοήθειας" των …ολίγων, χωρίς να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους.

Με βάση λοιπόν τη δικαιούμενη επικούρηση, σύμφωνα με το μισθό του 2006 (ο διευθυντής του διευθυντή, ο συνδικαλιστής με το βαθμό του διευθυντή πάλι με του διευθυντή και ο teller …περαστικά του!), τον υπολογισμό που χωρίζει τα μέλη του ΕΛΕΜ σε πριν και μετά το 1992, τα χρόνια ασφάλισης στον ΕΛΕΜ, κάποιοι θα πάρουν διπλή επικούρηση (επικούρηση από τον ΕΛΕΜ και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑ) και κάποιοι άλλοι δε θα πάρουν ίσως και καμία επικούρηση, παρά το γεγονός ότι όλοι θα έχουμε πληρώσει ΜΙΑ εισφορά για να πάρουμε επικουρική σύνταξη (τυχόν ομοιότητες με την άρνηση ΔΗΣΥΕΔΑΚΕ να επανεντάξουν ως μέλη στο Ταμείο Εφάπαξ τους νέους που διεγράφησαν με την επιστροφή των εισφορών τους ΔΕΝ είναι τυχαίες).

Βέβαια την πρότασή τους αυτή ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ δεν τόλμησαν να την υλοποιήσουν, όταν είχαν τη Διοίκηση του ΕΛΕΜ (η ΔΑΚΕ από τη θέση του Προέδρου και η ΔΗΣΥΕ από τη θέση του Γραμματέα), αλλά προτίμησαν τότε να το βάλουν στα πόδια (να παραιτηθούν).

***

Η ΕΣΑΚ, επισημαίνοντας τον άμεσο κίνδυνο να κλαπούν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ από την κυβέρνηση, πρότεινε την άμεση μεταφορά τους στο ΣΕΤΑΠ ώστε να μην έχει άμεση πρόσβαση η κυβέρνηση, με την υποχρέωση του ΣΕΤΑΠ να συστήσειί νομικό πρόσωπο, που θα προχωρήσει στη διανομή των αποθεματικών με τον τρόπο που θα αποφασίσει ο μόνος αρμόδιος σύμφωνα με το καταστατικό, η Γενική Συνέλευση.

Η πρότασή μας πήρε τις ψήφους ΕΣΑΚΑγων. Πρωτοβουλίας στο ΣΕΤΑΠ και της ΕΣΑΚ στο ΤΥΠΑΤΕ, καταδεικνύοντας ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις στο βωμό της εξυπηρέτησης των μικροπαραταξιακών τους στόχων θυσιάζουν τα 110 εκατ. του ΕΛΕΜ, αψηφώντας τη βούληση του 80% των ψηφισάντων τακτικών μελών του ΤΥΠΑΤΕ για διαχωρισμό του ΕΛΕΜ από το ΤΥΠΑΤΕ.

***

Είναι έτοιμες μάλιστα οι υπόλοιπες παρατάξεις να ρίξουν ευθύνες στη ΔΕ του ΕΛΕΜ, οι μεν γιατί δεν πλήρωσε τα χρέη του ΤΥΠΑΤΕ, οι δε γιατί δε μοίρασε τα αποθεματικά στο 25% των τακτικών μελών και στους συνταξιούχους. Και στο μεταξύ η κυβέρνηση, με τις δικές τους πλάτες, θα βρει τα αποθεματικά να περιμένουν διαθέσιμα στον ΕΛΕΜ και στο ΤΥΠΑΤΕ, για να τα αρπάξει με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί.

***

Η ΕΣΑΚ δεν έχει κρύψει τη θέση της για τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, ότι είναι κοινή περιουσία που πρέπει να γυρίσει σε όλους τους εργαζόμενους της ΑΤΕ μέλη του ΤΥΠΑΤΕ, και με αυτή τη θέση κατέβηκε στις εκλογές.

Για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης απαιτείται η συμμετοχή στις διαδικασίες του ΤΥΠΑΤΕ (συνελεύσεις, ψηφοφορίες κλπ) όλων. Για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, μεγάλη ευθύνη φέρουν οι συνάδελφοι που έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν πουθενά.

Η ρύθμιση για τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ βρίσκεται στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, που συζητάει η κυβέρνηση με την τρόικα (και που μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει σε αυτή τη συζήτηση), βάζει την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τις 11 προηγούμενες μειώσεις των συντάξεων της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ,  τις 2 επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι και μας φέρνει και νέες ακόμα χειρότερες.

Από το προσχέδιο του ασφαλιστικού δεν θα κόψουμε την σελίδα 148 και θα κάνουμε ότι το υπόλοιπο δεν υπάρχει. Ολόκληρο το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Η απόσυρσή του είναι ο ασφαλέστερος δρόμος και για τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις που θα καταλήξουν και σε απεργιακή κινητοποίηση, από την οποία δεν μπορεί να λείψει κανείς. Αυτός είναι ο ουσιαστικός δρόμος να προστατέψουν μόνιμα και οριστικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όποιες κατακτήσεις τους απέμειναν.