ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΜ
Τετάρτη, 06 Ιανουάριος 2016 21:13

Στις 17/1/2011 γνωμοδότησε ο σημερινός υπουργός κ. Γ. Κατρούγκαλος, «αναμφισβήτητα» σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι ο χαρακτήρας του ΕΛΕΜ είναι ιδιωτικός, είναι σωματείο δηλαδή που για τη λειτουργία του και για τους σκοπούς του αποφασίζουν τα μέλη του, όπως επί λέξει γράφει ο ίδιος:

«Δεν νοείται νομοθετική ή διοικητική παρέμβαση, που θα αποβλέπει σε οποιασδήποτε φύσης περιορισμούς ή και επηρεασμούς, είτε ως προς την στοχοθεσία, είτε ως προς την χρήση των αναγκαίων μέσων για την πραγμάτωσή τους»

Έχει ενδιαφέρον βέβαια ότι αυτά που έγραφε ο ίδιος στη γνωμοδότησή του, που κόστισε στους εργαζόμενους χιλιάδες ευρώ, έρχεται να τα ακυρώσει με «ένα άρθρο σε ένα νόμο», μέσα στο προσχέδιο δηλαδή του ασφαλιστικού του με το οποίο έχει την ...τιμή να βάζει την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.

***

Το προσχέδιο νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τις 11 προηγούμενες μειώσεις των συντάξεων της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τις 2 επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το καλοκαίρι και μας φέρνει και νέες ακόμα χειρότερες.

Από το προσχέδιο του ασφαλιστικού δεν θα κόψουμε την σελίδα 148, ούτε θα κάνουμε ότι το υπόλοιπο δεν υπάρχει. Ολόκληρο το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

Αυτός ο νόμος τσακίζει τη νέα γενιά, η οποία εξαιτίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των αναιμικών μεροκάματων είναι αμφίβολο αν και πότε θα πάρει σύνταξη.

Τσακίζει  τους σημερινούς ασφαλισμένους, αυτούς που τώρα ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη, αλλά και όλους τους σημερινούς συνταξιούχους.

***

Το ασφαλιστικό δεν είναι κόστος. Είναι δικαίωμα, είναι η ζωή μας!

Όλοι στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8 Γενάρη στις 12 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους να απαιτήσουμε όλοι με μια φωνή να μην φτάσει το έγκλημα στη Βουλή.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ-Τραπεζών. Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

Η πρόταση της κυβέρνησης, προς το κουαρτέτο, για την πρώτη δέσμη του ασφαλιστικού απορρίπτεται και επιστρέφεται σ’ αυτήν από το εργατικό και λαϊκό κίνημα σαν απαράδεκτη, αντεργατική και αντιλαϊκή. Οι επιλογές που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση περιγράφουν με σαφήνεια ορισμένες από τις βασικές ανατροπές στο συνταξιοδοτικό που συντελούν ουσιαστικά στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης  και  που το κεφάλαιο απαιτεί και η ΕΕ έχει αποφασίσει. Έτσι:

1. Περιορίζει δραστικά τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με την νέα μεγάλη μείωση της κρατικής συμμετοχής

2. Επικυρώνει προς το χειρότερο όλες τις προηγούμενες ανατροπές με τα δύο μνημόνια, όπως η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, τα όρια ηλικίας κ.α.

3. Σφαγιάζει τις συντάξεις για τις νέες γενιές συνταξιούχων με τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση την ασφάλιση σε όλο τον εργασιακό βίο, την απόδοση της κατώτερης «εθνικής» σύνταξης των 386 ευρώ για 35 χρόνια ασφάλισης και σημαντικό περιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης για μετά τα 15 χρόνια. Κάτι που θα ισχύσει και για τους παλιούς συνταξιούχους μετά το 2018, ενώ ξεκινά η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

4. Ενοποιεί όλα τα ταμεία σε ένα, που έτσι κι αλλιώς «κληρονομεί» από τα παλιά (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ) ένα έλλειμμα περίπου 2,5 δις ευρώ, δρομολογεί την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων που θα εξαρτώνται από τις αντοχές της οικονομίας (!!!), πετσοκόβει ακόμη παραπέρα το εφ’ άπαξ.

Αυτή την ολέθρια καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να την επιτρέψουμε, ούτε για μας, ούτε πολύ περισσότερο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε ξεσηκωμό, σε αγωνιστική δράση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Τώρα όλοι στους αγώνες ενάντια σε αυτή την καταστροφική πολιτική. Συνυπεύθυνοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε.

Όλοι την Παρασκευή 8/1/2016, ώρα 12.00 στην παράσταση διαμαρτυρίας  της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Υπουργείο Εργασίας