Για γέλια ή για κλάματα…
Σχόλια - Σχολιανά
Πέμπτη, 17 Δεκέμβριος 2015 13:36

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε με τις τελευταίες ανακοινώσεις που εξαπολύουν οι άλλες παρατάξεις, ιδιαίτερα με αφορμή την εκδρομή του ΣΕΤΑΠ που έγινε στην Καστοριά.

Ως παράταξη έχουμε επιλέξει να απέχουμε από κοκορομαχίες, που μόνο ως εκφυλισμός του συνδικαλισμού μπορούν να χαρακτηριστούν. Όμως, θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραθέτουμε, όποτε χρειάζεται, τη συνολική μας θέση σχετικά με το ρόλο του σωματείου και των παρατάξεων, ώστε να ξεκαθαρίσουμε στους εργαζόμενους το κριτήριο με το οποίο δρούμε ως παράταξη μέσα στο σύλλογο και στον κλάδο συνολικά.

Κατ’ αρχήν ο χαρακτήρας ενός σωματείου δεν καθορίζεται σε καμία περίπτωση από μία παράταξη, ούτε ακόμα από το προεδρείο του. Εξαρτάται από την εκάστοτε πλειοψηφία που διαμορφώνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο για το κάθε ζήτημα, καθώς και από τη συμμετοχή των ίδιων των μελών του στη ζωή του σωματείου, που μπορούν να επιβάλουν στάση και δράσεις. Η κάθε παράταξη δραστηριοποιείται και κάνει προτάσεις στα όργανα και στους εργαζόμενους, ανάλογα με τον πολιτικό της προσανατολισμό και τη συνδικαλιστική της αντίληψη.

Ως ΕΣΑΚ πιστεύουμε ότι ένα σωματείο, προκειμένου να είναι χρήσιμο στα μέλη του, πρέπει να είναι διεκδικητικό και να μην φοβάται να τα βάλει με τον εργοδότη, γιατί τίποτε δε χαρίζεται. Πρέπει να είναι μαχητικό και να βάζει σε δράση όλα τα μέλη του, γιατί μόνο με τη συλλογική δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Πρέπει να διαμορφώνει τα αιτήματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και όχι ό,τι βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εργοδότη. Κυρίως όμως ένα σωματείο, με τον προσανατολισμό και τη δράση του, πρέπει να φωτίζει τις αιτίες που προκαλούν την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο εργασιακό τους περιβάλλον και γενικότερα. Μόνο έτσι μπορούμε να στοχεύσουμε σωστά και να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας.

Έτσι, μέσα από τη συμμετοχή μας στο προεδρείο του ΣΕΤΑΠ, τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας, προσπαθούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων στον εργασιακό χώρο της Πειραιώς και των ζητημάτων που το σωματείο κληρονόμησε από το κλείσιμο της ΑΤΕ. Κυρίως όμως προσπαθούμε να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των συναδέλφων προς το σύλλογο και κυρίως προς το κίνημα, από τη στάση και τη «δράση» τόσο της πλειοψηφίας του προηγούμενου ΔΣ του σωματείου, όσο και της ΟΤΟΕ συνολικά (ειδικότερα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ), που έσπειραν φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους ότι δήθεν η εναλλαγή κυβέρνησης θα έλυνε τα προβλήματα (μέχρι που θα ξαναφτιάξουν την ΑΤΕ μας είπαν!), επιφέροντας απογοήτευση, ηττοπάθεια και αποστασιοποίηση.

Η ΕΣΑΚ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, δηλαδή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις τράπεζες, δίνουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα:

• Προσπαθούμε να δυναμώσουμε με κάθε τρόπο την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, τόσο με τις προτάσεις μας σε κάθε όργανο (Διοικητικό Συμβούλιο συλλόγου, Γενικό Συμβούλιο ΟΤΟΕ, εργατικά κέντρα κλπ.), όσο και με την έμπρακτη δράση μας, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συζήτηση με τους εργαζόμενους για το βάθεμα της σκέψης τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, καθώς και για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, επειδή η πείρα έχει δείξει ότι τελικά στο δρόμο κερδίζεται το δίκιο.
  • Δεν αφήνουμε καμία μορφή παρέμβασης ανεκμετάλλευτη, είτε αφορά συναντήσεις με τη Διοίκηση, με αρμόδιους Υπουργούς και άλλους θεσμούς, είτε αφορά νομικές διαδικασίες και παρεμβάσεις, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας κλπ. Η υπογραφή της απόφασης για τα δεδουλευμένα από το Βαρουφάκη σε αυτό το περιβάλλον δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Απλά, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μόνο με αυτή τη μορφή.
  • Είμαστε παρόντες, όλοι μας, από τον αποσπασμένο συνδικαλιστή ως τον κάθε συνάδελφο που  δουλεύει δίπλα σας και εσείς εκλέγετε ως αντιπρόσωπο για να συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία των γενικών συνελεύσεων και των συνεδρίων, είτε είναι πρωτοβάθμια σωματεία όπως ο ΣΕΤΑΠ, είτε εργατικά κέντρα, είτε ΟΤΟΕ, είτε ΓΣΕΕ, προβάλλοντας τις θέσεις μας, καταθέτοντας προτάσεις, παρακολουθώντας τις θέσεις των άλλων δυνάμεων για να ασκήσουμε την κριτική μας και να συγκρουστούμε εκεί που χρειάζεται. Εμείς δεν εμφανιζόμαστε μόνο στην έναρξη και στην ψηφοφορία, όπως κάνουν οι περισσότεροι των άλλων παρατάξεων, εκφυλίζοντας κάθε έννοια συνδικαλιστικής διαδικασίας και θεσμών.
  • Συμβάλλουμε στη μαζικοποίηση των σωματείων και πρωτοστατούμε  με κέφι σε κάθε εκδήλωση, από το αποκριάτικο πάρτι μέχρι την εκδρομή και από τη βραδιά εργατικού τραγουδιού μέχρι τη συνεστίαση. Γιατί εμείς …πολεμάμε και τραγουδάμε…

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει με τη συμβολή μας ο ΣΕΤΑΠ (πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές, επιδοτούμενες διακοπές), που εκτός των άλλων αποτελούν και μια μορφή ανταπόδοσης προς τα μέλη του. Πολύ περισσότερο δε εντάσσονται εκδηλώσεις, όταν μπορούν να συμβάλλουν και στην καλλιέργεια ταξικής εργατικής συνείδησης.

Προκύπτει ότι οι άλλες παρατάξεις παραβλέπουν σκόπιμα το σύνολο της δράσης μας, γιατί η σύγκριση αποκαλύπτει την αρνητική στάση και τις πραγματικές επιδιώξεις τους αποδυνάμωσης του κινήματος. Υποβαθμίζουν τη δράση του σωματείου σε «γραφείο ταξιδιών», όταν εξαντλούνται σε «ανοιχτές επιστολές», διαξιφισμούς στο facebook και στις παραταξιακές ιστοσελίδες και ανάγουν σε κύριο ζήτημα συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης τις εκδρομές, τα ημερολόγια, τις γιορτές κλπ, που διοργανώνει το σωματείο. Όμως και σε αυτό ακόμα, αλλοιώνουν το περιεχόμενο και το σκοπό των εκδηλώσεων, αποδίδοντάς τους αφυδατωμένο περιεχόμενο και αποπροσανατολιστικό σκοπό, σαν κι αυτό που οι ίδιοι ακολουθούν σε ανάλογες εκδηλώσεις στους εργοδοτικούς συλλόγους που διοικούν.

Ας κριθούν λοιπόν από τους συναδέλφους όσοι έχουν επιλέξει αυτή την τακτική και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριό τους.