Ο απολογισμός δράσης της ΕΣΑΚ-ΑΤΕ στο Ταμείο Πρόνοιας (ΕΦΑΠΑΞ)
Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2015 22:56

Με την ευκαιρία της ετήσιας τακτικής ΓΣ του Ταμείου Πρόνοιας για το διοικητικό απολογισμό του ΔΣ, η ΕΣΑΚ κάνει το δικό της απολογισμό, κρίνοντας ταυτόχρονα και το ΔΣ.

Η ΕΣΑΚ εκλέχτηκε προ έτους στο ΔΣ με τις παρακάτω δεσμεύσεις, που αποτελούσαν και διατυπωμένες αποφάσεις προηγούμενων γενικών συνελεύσεων:

1.Την απόδοση όλου του ποσού του εφάπαξ στους δικαιούχους, το ταχύτερο και με ασφάλεια.

2.Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων, όσοι ήσαν μέλη του Ταμείου την 27/7/2012, επί της υπόλοιπης περιουσίας του Ταμείου, μετά την απόδοση των εφάπαξ και τη ρευστοποίηση της περιουσίας του Ταμείου.

3.Την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων του εκκαθαριστή στη βάση ότι, μετά το κλείσιμο της ΑΤΕ και την κατάργηση του οργανισμού της, οι εργαζόμενοι και το Ταμείο δεν οφείλουν να «επιστρέψουν» τίποτε στον εκκαθαριστή και φυσικά ούτε τα ποσά που έδωσε η ΑΤΕ στους συνταξιοδοτούμενους βάσει του άρθρου 127 του Οργανισμού της για τους δικούς της λόγους.

***

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΣΑΚ (η μόνη παράταξη) επεδίωξε με επιμονή τόσο την άμεση απόδοση ολόκληρου του ποσού εφάπαξ στους δικαιούχους, όσο και την επανένταξη των νέων συναδέλφων (που δεν είχαν συμπληρώσει 15ετία και γι αυτό δεν έλαβαν εφάπαξ, αλλά πήραν πίσω τις εισφορές τους), καταθέτοντας την εξής πρόταση: (1) Οι δικαιούχοι εφάπαξ να εξοφληθούν άμεσα, εκτός από ένα μικρό συμβολικό ποσό που θα παραμείνει στο Ταμείο, ώστε να θεωρούνται μέλη του Ταμείου με ίσα μερίδια. (2) Όσοι νέοι συνάδελφοι, που έλαβαν τις εισφορές τους και δεν είναι πλέον μέλη του Ταμείου, επιθυμούν να επανενταχθούν στο Ταμείο, να εισφέρουν και αυτοί το ίδιο ποσό, με διαδικασίες που θα καθοριστούν μέσα από καταστατική συνέλευση, ώστε να αποκτήσουν και αυτοί ίσα δικαιώματα με τα σημερινά μέλη του Ταμείου. Παράλληλα, η ΕΣΑΚ είχε προτείνει να προκηρυχτεί καταστατική συνέλευση, δεδομένου ότι η τροποποίηση του καταστατικού και η λήψη απόφασης για την επανένταξη είναι χρονοβόρες.

Οι άλλες παρατάξεις (ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ) αρνήθηκαν τα παραπάνω και προχώρησαν σε απόδοση μέρους του εφάπαξ και μάλιστα σε ποσοστιαία βάση, αποκλείοντας ταυτόχρονα την επανένταξη των νέων συναδέλφων και παραπέμποντάς την στις καλένδες! Δεν δέχονται να έχουν οι σημερινοί δικαιούχοι ίσα δικαιώματα, ούτε δέχονται οι νέοι συνάδελφοι να αποκτήσουν δικαιώματα. Αυτό αποδεικνύει η στάση τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της ΔΑΚΕ στη ΓΣ ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξετάσει την αύξηση του συντελεστή Γ για τον υπολογισμό του εφάπαξ (με αποτέλεσμα να μοιραστεί η υπόλοιπη περιουσία του Ταμείου μόνο στους σημερινούς δικαιούχους σε ποσά ανάλογα των εφάπαξ του καθενός και αφήνοντας τους νέους συναδέλφους απ’ έξω).

***

Αποκαλύπτεται ότι οι παραπάνω παρατάξεις εξυπηρετούν συγκεκριμένα άτομα, τους μεγαλόσχημους (διευθυντές, υποδιευθυντές), που έχοντας πάρει μεγάλο εφάπαξ τώρα εποφθαλμιούν τη μερίδα του λέοντος και επί του υπολοίπου. Σημειώνεται ότι παρόμοιοι μεγαλόσχημοι ετοιμάζονται να πάρουν με τις ευλογίες των παραπάνω παρατάξεων το «πανωπροίκι» τους, δηλαδή την απόδοση της επί πλέον διαφοράς εφάπαξ, λόγω της εκ των υστέρων δικαστικής αναγνώρισης του βαθμού τους (κατά κανόνα διευθυντή ή υποδιευθυντή). Η ΕΣΑΚ δηλώνει και υπόσχεται στους συναδέλφους ότι δεν θα δεχτεί να πληρωθούν οι μεγαλόσχημοι αυτοί από τα γλίσχρα αποθεματικά του Ταμείου και υπό τις γνωστές δυσμενείς συνθήκες για τους λοιπούς ασφαλισμένους,  με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που πετυχαίνουν κατά της ΑΤΕ (και όχι κατά του Ταμείου), αν δεν εξοφληθούν προηγουμένως στο ακέραιο όλα τα δικαιούμενα ποσά εφάπαξ των λοιπών συναδέλφων.

***

Όμως η στάση των άλλων παρατάξεων ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ έχει στον πυρήνα της τον ενδοτισμό. Ήδη από την θητεία του προηγούμενου ΔΣ διακήρυσσαν τον αμοιβαίο συμψηφισμό των εκατέρωθεν απαιτήσεων Ταμείου και Εκκαθαριστή, δηλαδή αναγνώριζαν τις απαιτήσεις του εκκαθαριστή. Και συνεχίζουν σήμερα να πράττουν το ίδιο.

Με αυτή τους τη στάση, που είχε και την αντίστοιχη νομική τοποθέτηση στη δικαστική διαμάχη με τον εκκαθαριστή, «κατάφεραν» να έχουν μια πρώτη καταδικαστική για το Ταμείο απόφαση πληρωμής 30 εκατομ. για τις «δόσεις» του 2013 και 2014 βάσει του άρθρου 127. Με την ίδια δε στάση που θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν, ο εκκαθαριστής θα εξασφαλίζει 15 εκατομ το χρόνο, με αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια οι συνάδελφοι να κινδυνεύουν να χάσουν και το υπόλοιπο του εφάπαξ που δικαιούνται. Οι παρατάξεις αυτές μας οδηγούν συνειδητά και με μαθηματική ακρίβεια στο στόμα του λύκου!

Έχοντας δε στο μεταξύ τραβήξει χειρόφρενο και περιμένοντας να «δούνε» τι θα γίνει με τον εκκαθαριστή (λες και δεν ξέρουν πού το πάνε το πράγμα), δεν κάνουν τίποτε άλλο, αφού τίποτε πλέον δεν είναι επείγον γι αυτούς! Για παράδειγμα, το ακίνητο της Κριεζώτου δεν έχει ακόμα τους τίτλους του, ούτε αποφέρει έσοδα. Θα ‘πρεπε κανονικά ο πρόεδρος (ΔΗΣΥΕ) και ο αντιπρόεδρος (ΔΑΚΕ) να ‘χουν χάσει τον ύπνο τους!

***

Με βάση τα παραπάνω η ΕΣΑΚ καταψήφισε τον διοικητικό απολογισμό του ΔΣ και ξεκαθάρισε ότι, κάτω από τους παρόντες συσχετισμούς, χωρίς την οργανωμένη παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων και συνταξιούχων δικαιούχων στο υπουργείο, στον εκκαθαριστή και στο Ταμείο (ανάλογα με το θέμα) το δίκιο τους κινδυνεύει.