Μεγαλειώδης η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Η σημερινή απεργία είναι η αρχή!
Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2015 20:56

 Fotografía

Μεγαλειώδης η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έφτασε λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Σύνταγμα, με δυναμική και μαχητική πορεία από την πλατεία Ομονοίας.

Συντεταγμένα και οργανωμένα περίπου στις 12.30 το μεσημέρι, οι χιλιάδες απεργοί κατευθύνθηκαν με πορεία προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου και ολοκληρώθηκε η απεργιακή διαδήλωση. 

Ενδεικτικό του όγκου και του παλμού της πορείας είναι ότι, ενώ η κεφαλή έφτανε στο Σύνταγμα, λίγο μετά τις 11 το πρωί, η τελευταία προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης δεν είχε ακόμα ξεκινήσει και από τη συνεχή ροή του κόσμου η συγκέντρωση επεκτάθηκε μέχρι τον Εθνικό Κήπο.

Fotografía

Από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα δεκάδες μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης που έχουν φθάσει στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Καταγγέλθηκε επίσης η τρομοκρατική επίθεση κυβέρνησης - ΜΑΤ στους απεργούς της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα, ενώ τον αγωνιστικό τόνο έδωσε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος που με όργανα έπαιζε το τραγούδι «Πάλης ξεκίνημα». 

Τα συνθήματα «Τον πλούτο τον παράγουν οι εργάτες, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις», «Οι εισφορές δεν είναι των εργοδοτών, είναι ο ιδρώτας των εργατών», «Κοινωνική Ασφάλιση οι εργάτες απαιτούν, οι ιδιωτικές να καταργηθούν» δονούσαν την ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους και έστελναν το μήνυμα ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μοιρολατρικά τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που είναι προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. 

Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία της νεολαίας όλων των ηλικιών. Μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας, παιδιά των λαϊκών οικογενειών από Περιστέρι, Πετρούπολη, το κέντρο της Αθήνας, συντεταγμένα με τα πανό τους, διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, καθηγητές και κτίρια, προβλήματα για τα οποία αγωνίζονται το τελευταίο διάστημα.

Οι φοιτητές κάτω από τις σημαίες του ΜΑΣ διεκδικούν σπουδές χωρίς ένα σωρό εμπόδια, μόρφωση ολοκληρωμένη, επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και όχι στην υπηρεσία των κερδών μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Τα πανό ευρηματικά, ξεκάθαρα: «Δεν στριμώχνουμε τη ζωή και τις σπουδές μας στα μέτρα σας». Τα συνθήματα πέφτουν βροχή, αποτυπώνοντας τις σύγχρονες ανάγκες και λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος «Δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Έξω οι εταιρείες από τις σχολές», «Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου τη μόρφωση που θέλεις να έχει το παιδί σου». 

***

Οι ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση 

Την κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση έκανε η Όλγα Σιάντου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, με μήνυμα: Η σημερινή απεργία είναι η αρχή! Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα!

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), ο Στέλιος Σπαντιδάκης πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, ο Βαγγέλης Τάτσιος, από την Επιτροπή Εργαζομένων στα 5μηνα, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 19 Νοέμβρη έξω από το υπουργείο Εργασίας. 

***

Δυναμική και μαχητική πορεία

Χιλιάδες απεργοί διαδηλωτές πίσω από τα πανό των συνδικάτων και των σωματείων, πειθαρχημένα και περιφρουρημένα όπως αυτοί ξέρουν, φωνάζουν συνθήματα δυναμικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλιακών ομίλων. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους  στην Ομόνοια, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι η απεργία σήμερα είναι πετυχημένη, δεκάδες χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα είναι στους δρόμους, θα συνεχίσουμε κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς. 

Στην κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κάτω οι φόροι». Ακολουθούν συνδικάτα, σωματεία, ομοσπονδίες.

Τα συνθήματα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Εργάτη μπορείς και, αν το καταλάβεις, θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις» δονούν την ατμόσφαιρα στην οδό Πανεπιστημίου από όπου ανέβηκε η μαζική και μαχητική απεργιακή πορεία. 

Οι απεργοί στέλνουν το μήνυμα ότι δεν δίνουν καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στέλνουν το μήνυμα ότι αρνούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν την κρίση και την ανάκαμψη για λογαριασμό των κερδών του κεφαλαίου. Απεργούν και απαιτούν να μη συνεχίσουν τα μεροκάματα πείνας, να μην κοπούν οι συντάξεις, όχι στις απολύσεις, στην ανεργία, στην επίθεση στα εισοδήματα των μικρών ΕΒΕ και των φτωχών αγροτών. 

Στέλνουν το μήνυμα ότι πρέπει να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία που καλλιεργούν εργοδοσία, κυβέρνηση, αστικά μέσα ενημέρωσης. 

Φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΑΜΕ: Η σημερινή απεργία είναι η αρχή!

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών στη σημερινή απεργία, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, «παραμερίζοντας την τρομοκρατία και τις απειλές της μεγαλοεργοδοσίας, ξεπερνώντας το κλίμα της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού με τα ψίχουλα, που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας».

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συλλόγους της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, των συνταξιούχων, τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης και κλιμάκωση της απάντησής μας!

Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργοστάσιο και τόπο εργασίας να δοθεί η μάχη της ενημέρωσης για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που είναι στα σκαριά, να πολλαπλασιαστούν οι συζητήσεις και να δυναμώσουν οι συλλογικές διαδικασίες.

Να προετοιμάσουμε γερά το επόμενο βήμα αγωνιστικής κλιμάκωσης, να απαντήσουμε με νέα γενική απεργία ενάντια στην επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας.

Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα!

Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να πάρουμε τη ζωή και το μέλλον στα χέρια μας.

Να αρνηθούμε το καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς που μας προετοιμάζουν!».