Ο ΕΛΕΜ σήμερα, μέσα στον εναγκαλισμό του ΤΥΠΑΤΕ
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2015 16:37

Η βούλα της διάλυσης του Ταμείου, ως πάροχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μπήκε την ίδια μέρα που ξεπουλήθηκε η ΑΤΕ. Η πορεία όμως είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ΤΥΠΑΤΕ ήταν υπαρκτό πολύ πριν τα μνημόνια.

Η Αγροτική Τράπεζα είχε την υποχρέωση κάλυψης των ελλειμμάτων του ΤΥΠΑΤΕ ως ασφαλιστικού οργανισμού του προσωπικού της (σύμφωνα με τα άρθρα 69 και 127 του Οργανισμού της) και η εργοδοτική εισφορά αποτελούσε στην πραγματικότητα τον βασικό πυλώνα στήριξης του Ταμείου. Παρ’ όλα αυτά, οι πλειοψηφίες των διοικήσεων του Ταμείου μετατρέψανε το έλλειμμα σε δάνειο, αντί να απαιτήσουν την κάλυψη του από τον εργοδότη. Δεν έστρεψαν ποτέ τους εργαζόμενους σε απαίτηση και διεκδίκηση αύξησης της εργοδοτικής εισφοράς και δεν θα το έκαναν φυσικά, αφού ήταν οι ίδιες πλειοψηφίες, που στη ΓΣΕΕ αποδέχονταν μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, που σκότωναν με γρήγορους ρυθμούς τα ταμεία.

Μέσα σε δύο χρόνια μνημόνιου, με μείωση 26% στις αποδοχές μας, άρα και στις εισφορές, οι ίδιες πλειοψηφίες (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠ) ως λύση προέκριναν:

1. Τη σύμβαση με τη SWISS RE (αντασφαλιστική εταιρεία), λες και το πρόβλημα του ΤΥΠΑΤΕ ήταν μην πάθουμε ξαφνικά όλοι μαζί κάποια επιδημία και δεν μπορεί να μας καλύψει το Ταμείο.  Πίσω από το ασφαλιστήριο βέβαια κρυβόταν η ανάθεση της κοινωνικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν στόχος έτσι κι αλλιώς της κυβερνητικής πολιτικής.

2. Την αύξηση των εισφορών μας, αντί για τη διεκδίκηση της κάλυψης των ελλειμμάτων από την ΑΤΕ, και ας γνώριζαν ότι το βαρέλι ήταν τρύπιο. Όμως στο βάθος του σχεδιασμού τους υπήρχαν πάντα τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ (θυμίζουμε τις συζητήσεις για δάνειο, άλλη μία φορά, στην τελευταία συνέλευση πριν το deal, τον Μάρτη του 2012) .

Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, τόσο σε επίπεδο επικούρησης, με την υπαγωγή των ασφαλισμένων μας στο ΕΤΑΤ, όσο και σε επίπεδο κύριας σύνταξης και σε επίπεδο υγείας και περίθαλψης, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Είχε και έχει ως στόχο τη μείωση των εργοδοτικών υποχρεώσεων και την αποφυγή των δεσμεύσεων, που είχαν αναλάβει όλες οι Τράπεζες – εργοδότες σε προηγούμενη φάση, όταν ο συσχετισμός δυνάμεων ευνοούσε περισσότερο τους εργαζομένους. Τέτοιες υποχρεώσεις προβλέπονταν και για τον πρώην εργοδότη μας, τόσο στον Οργανισμό της ΑΤΕ (αρ. 69 και 127) όσο και στο Καταστατικό του ΤΥΠΑΤΕ. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από τότε μέχρι σήμερα (στο 3ο μνημόνιο) είχαν τον ίδιο στόχο: να μεταφέρουν τα βάρη στις δικές μας πλάτες.

Και ήρθε η χαριστική βολή στις 27/7. «Όλοι τους» όμως πρόσβλεπαν στη λειτουργία του Ταμείου, βασιζόμενοι στα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Βασιζόμενοι στα αποθεματικά, οι ίδιες πλειοψηφίες (ΔΗΣΥΕ, ΣΥΣΠ, ΔΑΚΕ) ξαναέκαναν σύμβαση με το δίκτυο γιατρών, ενώ το ταμείο δεν είχε πλέον έσοδα. Βασιζόμενοι στα αποθεματικά, συνέχισαν το γαϊτανάκι στους διαδρόμους της Βουλής, με την τροπολογία για τους συνταξιούχους και το προσωπικό, κυνηγώντας κατ’ ουσίαν την 5ετή παράταση της λειτουργίας του Ταμείου, αντί για ουσιαστική διεκδίκηση της υπαγωγής του κλάδου υγείας, των δομών και του προσωπικού του ΤΥΠΑΤΕ και φυσικά των χρεών του στον ΕΟΠΥΥ. Προσβλέποντας στα αποθεματικά, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για το διαχωρισμό και την προστασία των κεφαλαίων από τις οφειλές του ταμείου.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ίδιες πλειοψηφίες έπαιρναν αποφάσεις και αναλάμβαναν υποχρεώσεις, πριν και μετά το deal, προσβλέποντας αποκλειστικά στα αποθεματικά του ΕΛΕΜ για την κάλυψή τους.

Και τώρα τι μας έμεινε;

Η «κληρονομιά» που άφησε πίσω του το «σχέδιο σωτηρίας» SWISS RE είναι, από τη μια, η οφειλή της εν λόγω εταιρείας προς το ταμείο, η οποία … αναμένει στο ακουστικό, και από την άλλη μερικές αγωγές σεβαστών ποσών από απλήρωτους παρατρεχάμενούς της, που βαραίνουν τον ΕΛΕΜ φυσικά.

Η «κληρονομιά» της  ΑΤΕ Ασφαλιστικής προς το ταμείο (άλλη τεράστια οφειλή) δείχνει και αυτή τον ρόλο  του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση.

Δύο περιπτώσεις που δεν κυνηγήθηκαν, γιατί είναι πιο εύκολο φυσικά να πληρώσει ο ΕΛΕΜ.

Η πρόταση μας για διαχωρισμό του ΕΛΕΜ από το ΤΥΠΑΤΕ ξεκινά από το 2012. Οι μεθοδεύσεις για την αποτυχία των συνελεύσεων μέχρι τώρα είναι γνωστές.

Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε, στην παρούσα φάση υποχώρησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ενίσχυσης των συναδέλφων μας από την περιουσία του ΕΛΕΜ, που όλοι έχουμε δημιουργήσει με την δουλειά μας. Έστω και τώρα, με όλο τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί και με όλους τους κινδύνους που έχουν συσσωρευθεί και αποτελούν μια πραγματικότητα.

Η περιουσία του ΕΛΕΜ, λογίζεται για τους τρίτους ως περιουσία του νομικού προσώπου του ΤΥΠΑΤΕ, η οποία είναι υπέγγυα αντικειμενικά για τα χρέη του. Κάτι που ποτέ δεν αρνήθηκε, αλλά αντίθετα επικρότησε μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των ΔΣ. Ποτέ δεν έγινε καμία προσπάθεια σε κανένα επίπεδο να στηριχθεί αυτό που είναι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, πέρα από τα τεχνικά-νομικά ζητήματα: τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ δημιουργήθηκαν από τις εισφορές για επικούρηση και ουδεμία σχέση είχαν ποτέ με τον κλάδο υγείας, όπως άλλωστε διευκρινίζεται και στο καταστατικό.

Σήμερα, μετά από όλη αυτή την εξέλιξη και τις επιλογές των πλειοψηφιών των ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ, όπως πλέον έχει διαπιστωθεί στην πράξη, από τα κατασχετήρια και τις διαταγές πληρωμής, η περιουσία του ΕΛΕΜ είναι διαρκώς εκτεθειμένη στους δανειστές/ πιστωτές του ΤΥΠΑΤΕ, και ειδικότερα του Κλάδου Υγείας, αφού επανειλημμένως αποτελεί αντικείμενο αναγκαστικής εκτέλεσης.

Είναι επιβεβλημένη η απαλλαγή του ΕΛΕΜ από τα βάρη του παρελθόντος που θέτουν σε διακινδύνευση την περιουσία του Λογαριασμού, προκειμένου να μπορέσει υγιώς να λειτουργήσει υπέρ των μελών του, στο βαθμό που μπορεί.

Λόγω του ότι ο ΕΛΕΜ δεν διαθέτει δική του νομική προσωπικότητα, τα αποθεματικά του επιβαρύνονται όχι μόνο με τις καθαρές απαιτήσεις των τρίτων, αλλά και με υπέρογκα δικαστικά έξοδα και έξοδα αναγκαστικής εκτέλεσης (τα οποία είναι ανάλογα της απαίτησης κάθε φορά). Έτσι, η περιουσία του ΕΛΕΜ εκ των πραγμάτων απομειώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η υποχρέωση χρηστής διαχείρισης, με την έννοια της διαχείρισης της περιουσίας και των αποθεματικών κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μελών του ΕΛΕΜ (το οποίο εντέλει διασφαλίζεται με τη διατήρηση κατά το δυνατό της περιουσίας στο επίπεδο που ήταν αυτή κατά την ανάληψη των καθηκόντων της Δ.Ε.), υποχρεώνει τη Διαχειριστική Επιτροπή να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα περιορίσουν στο ελάχιστο την «ζημία» της λόγω των χρεών του ΤΥΠΑΤΕ, αφού πλέον η ζημία είναι αναπόφευκτη.

Ήδη έχει δρομολογηθεί η πλήρης αποκατάσταση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΛΕΜ (όλα τα κτίρια ιδιοκτησίας του ΕΛΕΜ έχουν ελεγχθεί και προχωρά η αποκατάστασή τους), ενώ θεωρούμε ότι αμέσως μετά τη συντήρηση - αποκατάστασή τους τα κτίρια αυτά, που ερειπώνονταν χρόνια τώρα και δεν απέφεραν έσοδα, λόγω και της αδράνειας των προηγούμενων Διαχειριστικών Επιτροπών, πρέπει να εκμισθωθούν για να αποφέρουν έσοδα στον ΕΛΕΜ. Να θυμίσουμε ότι επίσης οφείλονται στον ΕΛΕΜ ενοίκια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για την είσπραξη των οποίων επίσης δεν είχε γίνει τίποτα μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τη σημερινή Δ.Ε.

Η ακίνητη περιουσία του ΕΛΕΜ είναι σημαντικότατη, όπως είναι γνωστό, και η αξιοποίησή της όχι μόνον θα βοηθήσει στην απόσβεση σε σύντομο χρόνο τη δαπάνη συντήρησης - αποκατάστασής της, αλλά επιπλέον θα μπορέσει να λειτουργήσει αντισταθμιστικά ως προς την μείωση των αποθεματικών, που προκαλείται εξαιτίας της αναγκαστικής πλέον κάλυψης των υποχρεώσεων του ΤΥΠΑΤΕ.

Η ΕΣΑΚ, από τη στιγμή που η επιβάρυνση των αποθεματικών του ΕΛΕΜ με τα χρέη του ΤΥΠΑΤΕ είναι μη αναστρέψιμη (δεκάδες κατασχετήρια και διαταγές πληρωμής), θα κινηθεί, όπως μέχρι σήμερα, με γνώμονα τη διαφύλαξη κατά το δυνατόν και αξιοποίηση της περιουσίας, που δημιούργησαν γενιές εργαζομένων στην ΑΤΕ, προς όφελος όλων.

Παράλληλα, θα φροντίσουμε να γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε το ΤΥΠΑΤΕ να εισπράξει και το τελευταίο σέντσι, που του οφείλεται από τους κάθε είδους «σωτήρες» και όχι μόνο. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ όπως και όλων των Ταμείων είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να πληρώσουν για άλλη μια φορά την κρίση μισθωτοί και συνταξιούχοι. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί όμως και από τη συμμετοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ στις διαδικασίες που ακολουθούν.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.