Σαν σήμερα ...16 Αυγούστου
Σαν σήμερα

1849 Ένοπλη εξέγερση ξεσπά στην Κεφαλονιά κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται από το βρετανικό στρατό, ενώ οι ηγέτες της συλλαμβάνονται και εκτελούνται δι’ απαγχονισμού.

1918 Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ, στα πλαίσια της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας.

1936 Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ι. Μεταξά οργανώνει δημόσια καψίματα «ανθελληνικών» βιβλίων σε κεντρικές πλατείες πόλεων, κατά το παράδειγμα των ναζί.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν στο χωριό Κομμένο Άρτας 317 κατοίκους (μεταξύ αυτών και 97 βρέφη και παιδιά έως 15 ετών), με το πρόσχημα πως στο χωριό εμφανίστηκε ομάδα ανταρτών.

Το φρικτό αυτό έγκλημα ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο των στρατευμάτων κατοχής, που στόχο είχε να καμφθεί η αντίσταση του ελληνικού λαού, τη στιγμή μάλιστα που ο απελευθερωτικός αγώνας και η αντίσταση του λαού μας εναντίον των γερμανικών και ιταλικών στρατευμάτων κατοχής έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Συγκεκριμένα, αφού το γερμανικό μέτωπο αρχίζει να καταρρέει, οι Γερμανοί θέτουν σε εφαρμογή τη χιτλερική αρχή της «αλληλέγγυας ευθύνης» και διαπράττουν φρικιαστικά εγκλήματα. Θύμα αυτής της θηριωδίας υπήρξε και το Κομμένο…

1945 Το πανεθνικό κογκρέσο των Βιέτ Μιν (Σύνδεσμος για την Ανεξαρτησία του Βιετνάμ, στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι κομμουνιστές) ιδρύει την Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης του Βιετνάμ.

1960 Υπογράφονται στο Λονδίνο οι συμφωνίες με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.