Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ...
Ανακοινώσεις - Ανακοινώσεις της ΕΣΑΚ
Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2015 13:55

Ως παράταξη έχουμε κάνει την επιλογή να «μην μπλέκουμε με τα πίτουρα…» και να μην παρακολουθούμε τις ανέξοδες διαδικτυακές αντιπαραθέσεις μεταξύ παρατάξεων, που κατά κανόνα καθόλου δεν ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους και την καθημερινότητά τους. Η δική μας στάση είναι να παρουσιάζουμε υπεύθυνα τη θέση μας από την ιστοσελίδα μας και να βοηθάμε στην οργάνωση των συναδέλφων και τη μαχητικότητά τους, να βοηθάμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, να μην μειώνουμε τις απαιτήσεις μας.

Εμείς πιστεύουμε ότι η πραγματική σύγκρουση γίνεται στους χώρους δουλειάς, εκεί που ο διευθυντής ή ο περιφερειακός επιβάλει την τρομοκρατία, εκβιάζει τους εργαζόμενους με ατομικές στοχοθεσίες, τους στερεί στοιχειώδη δικαιώματα, όπως την τήρηση του ωραρίου, πάντα κάτω από την απειλή της απόλυσης. Δίνουμε τη μάχη στο πεδίο της σύγκρουσης, εκεί που οι άλλες παρατάξεις απουσιάζουν.

Επειδή, όμως, πολύς λόγος γίνεται για τη στάση του καθενός, ζητάμε από τους εργαζόμενους να σκεφτούν και να αξιολογήσουν πόσο εύκολα το μεγαλειώδες ΟΧΙ της προηγούμενης Κυριακής μετατράπηκε σε τρομακτικό ΝΑΙ, όπως είχαμε προειδοποιήσει στις ανακοινώσεις μας και τα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας μας. Και ζητάμε από τους εργαζόμενους να κρίνουν τόσο εμάς, την ΕΣΑΚ, όσο και τις άλλες παρατάξεις για τη θέση τους και τη στάση τους.

Γι’ αυτό το λόγο συνοψίζουμε:

• Προτείναμε στους συναδέλφους να πάρουν θέση στο δημοψήφισμα με τη μόνη καθαρή θέση: Όχι στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης, Αποδέσμευση από την ΕΕ με τον λαό στην εξουσία. Ήταν η μόνη περίπτωση να μην υπάρχει περιθώριο «…παρερμηνείας…» σε ένα ύπουλο ερώτημα.
  • Στο ΔΣ, που έγινε την Πέμπτη 2/7/2015 με θέμα τη θέση που θα πάρει το σωματείο στο δημοψήφισμα, εξηγήσαμε ότι ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που θα δώσει κάθε ψηφοφόρος στο ΟΧΙ, η ερμηνεία αυτού θα γίνει μόνο από την κυβέρνηση. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις …επιβεβαιωθήκαμε!!!
  • Καταδικάσαμε απερίφραστα τη θέση υπέρ του ΝΑΙ, που πήραν η ΓΣΕΕ, η ΟΤΟΕ, άλλα σωματεία στον όμιλο Πειραιώς, όπως ο ΣΕΤΠ, αλλά και άλλες παρατάξεις όπως η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ, αφού αυτή είναι θέση του εργοδότη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Βέβαια, δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες για το ρόλο της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ, της ΔΗΣΥΕ, της ΔΑΚΕ και όλων όσων τόσα χρόνια κατονομάζουμε ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας…
  • Προτιμήσαμε να ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης της ΔΗΣΥΕ να μην πάρει το σωματείο θέση, επειδή θα πλειοψηφούσε το ΝΑΙ, αφού το άθροισμα των ψήφων ΔΗΣΥΕ + ΔΑΚΕ είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ + ΑΓ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Είναι θράσος εκ μέρους της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να μας κατηγορεί ότι στηρίξαμε εμμέσως το ΝΑΙ. Είναι όμως και θράσος εκ μέρους της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ να μας κατηγορεί για αδιαφορία και ουδετερότητα, όταν ήταν ξεκάθαρο ότι θα έβγαινε ο ΣΕΤΑΠ με πρόταση υπέρ του ΝΑΙ. Εκτός αν τελικά αυτό επιθυμούσαν η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Αλλιώς μόνο ως τυχοδιώκτες μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε.
  • Στο ΔΣ της Πέμπτης 2/7/2015 προτείναμε να βρίσκεται το σωματείο σε ετοιμότητα και να συνεδριάζει τακτικά, έστω και με όσους συμβούλους βρίσκονται στην Αθήνα, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που αφορούν κυρίως τον κλάδο μας. Δεν θέλαμε να πιαστούμε για … δεύτερη φορά στον ύπνο.
  • Στο ΔΣ της Τετάρτης 8/7/2015 προτείναμε να συγκληθεί άμεσα Περιφερειακή Συνέλευση στο Λεκανοπέδιο, εάν και εφόσον απαιτηθεί. Εμείς θεωρούμε ότι ο ενημερωμένος και οργανωμένος εργαζόμενος είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την όποια δυσκολία.

Συνάδελφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία της κυβέρνησης για το νέο μνημόνιο 3 θα φέρουν νέα βάρη (μαζί και ανεργία) σε όλους, ιδιαίτερα στον κλάδο μας. Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην απογοητεύονται. Για εμάς «δανειστές» είναι ο Κολοκοτρώνης και ο Βελουχιώτης και σε αυτών τις υποθήκες υπακούμε. Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα, να οργανώσουμε το μέτωπό μας για να αντιπαλέψουμε τα νέα μέτρα – φωτιά, που έρχονται να αποτελειώσουν τη σακατεμένη από τα προηγούμενα μνημόνια ζωή μας. Έχουμε μάχες μπροστά μας, στις οποίες η ΕΣΑΚ μαζί με το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το ΠΑΜΕ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, όπως πάντα. Σε αυτές τις μάχες, σε αυτό το δίκαιο και τίμιο αγώνα καλούμε όλους τους εργαζόμενους.