Καταστατική Συνέλευση ΤΥΠΑΤΕ: Λευκός καπνός, επιτέλους!!!
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Κυριακή, 03 Μάιος 2015 20:33

Στις 27 Ιούνη θα γίνει τελικά η Καταστατική μαζί με τη Γενική Συνέλευση του Ταμείου Υγείας, μετά από πρόταση και επιμονή της ΕΣΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Απρίλη.

Η ημερήσια διάταξη του ΔΣ είχε ως κύριο θέμα την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού του ΤΥΠΑΤΕ, ενώ για Γενική και Καταστατική συνέλευση ούτε κουβέντα. Επί του θέματος της ημερήσιας διάταξης, η πρόταση της ΕΣΑΚ ήταν να γίνει ανανέωση των συμβάσεων για 2 μήνες και να προκηρυχθεί αντίστοιχα η τακτική Γενική Συνέλευση, που θα αποφασίσει για τις παραπέρα ανανεώσεις. Τα ίδια τα μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν τόσο τον οικονομικό απολογισμό (μαζί με τις μέχρι τώρα συμβάσεις), όσο και τον προϋπολογισμό (μαζί με τις ενδεχόμενες παραπέρα ανανεώσεις συμβάσεων), όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μας κατηγόρησε για μετάθεση ευθυνών προς τη Γενική Συνέλευση (ενώ έλεγε ότι πρέπει να αποφασίσει τώρα το ΔΣ) και αποκάλεσε προσχηματική την επιμονή μας να οριστεί ημερομηνία Γενικής και Καταστατικής Συνέλευσης. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση της ΕΣΑΚ πως τα ίδια τα μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν πώς θα διαθέσουν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, αφού όλα τα έξοδα του ΤΥΠΑΤΕ (μέχρι τώρα) καλύπτονται από αυτόν.

Υπενθυμίζουμε ότι και στο προηγούμενο ΔΣ, λόγω της επιμονής όλων των άλλων παρατάξεων να ζητήσουν νέες γνωμοδοτήσεις με πληθώρα ερωτημάτων που θα καθυστερούσαν πολύ τη διενέργεια της Καταστατικής Συνέλευσης, η ΕΣΑΚ πρότεινε και τότε να προχωρήσουμε άμεσα σε Τακτική Γενική Συνέλευση για έγκριση του προϋπολογισμού, ακριβώς επειδή έληγαν οι συμβάσεις του προσωπικού. Και τότε συναντήσαμε πάλι τη σθεναρή αντίσταση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που ενώ ισχυριζόταν ότι δεν είχε δήθεν αντίρρηση για συνέλευση, στην πράξη την καθυστερούσε λέγοντας ότι είναι αδύνατον να είναι έτοιμος ο ισολογισμός και ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών μέχρι το τέλος Ιούνη. Καμία άλλη παράταξη δεν στήριξε, τότε, την πρόταση της ΕΣΑΚ.

Έτσι, στο τελευταίο ΔΣ, μετά από πρόταση της ΔΑΚΕ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η ανανέωση των συμβάσεων για ένα 5μηνο (η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε προτείνει 4μηνο, η ΔΗΣΥΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ η μία σύμβουλος της ΔΑΚΕ διαφώνησε με τον άλλο σύμβουλο και επέμεινε για 2μηνο). Η ΕΣΑΚ συναίνεσε στο 5μηνο, μόνο εφ’ όσον θα υπήρχε δέσμευση πως θα οριζόταν η ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης και έτσι είδαμε τελικά … λευκό καπνό.

Ένα τελευταίο σχόλιο: αφού μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΤΥΠΑΤΕ (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) ότι υπήρχε η ρητή δέσμευση των νομικών πως θα έχουμε τις γνωμοδοτήσεις τους μέχρι τις 15-20 Ιούνη, η πρόεδρος του ΕΛΕΜ (ΕΣΑΚ) ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον κ. Στεργίου (ένα εκ των νομικών που γνωμοδοτούν) της είπε ευθέως ότι όλα τα ερωτήματα που του έχουν τεθεί είναι περιττά και έχουν ήδη απαντηθεί από τις πρώτες γνωμοδοτήσεις! Απλά, για να βλέπουμε πώς ροκανίζεται ο χρόνος και τα χρήματα του ΕΛΕΜ από αυτούς που μας κατηγορούν ως ανεύθυνους και ανάλγητους …