Ψηφίστηκε η πρόταση της ΕΣΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο ΣΕΤΑΠ, 24 Απρίλη 2015
Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2015 12:23

Για ένταξη στον οργανισμό της τράπεζας - Ενέργειες

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση της ΕΣΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο σχετικά με την ένταξή μας στον οργανισμό της τράπεζας και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Σταθεροί στην άποψή μας, σχετικά με τον επικουρικό χαρακτήρα των νομικών ενεργειών, προτείναμε 4μηνη πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων για τη σημασία της ένταξης/εφαρμογής του κανονισμού εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα κλιμακωθεί  με κάποια κινητοποίηση (στάση – απεργία - συγκέντρωση). Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΑΠ θα προχωρήσει σε περιοδείες σε όλους τους χώρους δουλειάς, συσκέψεις, συγκεντρώσεις προσωπικού και περιφερειακές συνελεύσεις, ώστε το Σεπτέμβριο να είναι προετοιμασμένοι οι συνάδελφοι για κινητοποιήσεις.

Κατά τη γνώμη μας, ο κανονισμός εργασίας αποτελεί ένα δίχτυ ασφάλειας για τους εργαζόμενους απέναντι στην ασυδοσία του διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς να αποτελεί πανάκεια. Διευκολύνει όμως στην ενιαία αντιμετώπιση των εργασιακών μας σχέσεων, στην ουσιαστική ενιαιοποίηση των συναδέλφων, ανεξάρτητα από τράπεζα προέλευσης.

Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, από το νόμο, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονισμό εργασίας. Παρόλα αυτά δεν την νοιάζει καθόλου, αφού δεν υφίσταται καμία πραγματική πίεση.  Η πραγματική πίεση που ασκείται σε έναν εργοδότη είναι μέσω κινηματικών διαδικασιών και άμεσης σύγκρουσης με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γι΄ αυτό άλλωστε παρατηρούμε και το φαινόμενο κάποια σωματεία στον όμιλο να βρίσκονται συνεχώς στα δικαστήρια για την εφαρμογή του οργανισμού που συνόδευε τα μέλη τους από τη διαδοχή, αλλά να μην έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Άξια αναφοράς  είναι η αντίδραση των παρατάξεων ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ. Εξάντλησαν όπως πάντα την κριτική τους προς το προεδρείο του συλλόγου (που με δική τους επιλογή παρεμπιπτόντως δεν συμμετέχουν) σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς και επαφές με υπουργεία (επειδή δεν συμμετείχαν στις συναντήσεις με τους υπουργούς). Όταν όμως έπεσε στο τραπέζι η πρόταση της ΕΣΑΚ, στο άκουσμα και μόνο της λέξης «απεργία» έπαθαν «αναφυλαξία». Ενώ συμφώνησαν κατά τα άλλα, η οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτής της καμπάνιας με κινηματικές διαδικασίες, τους βρήκε κάθετα αντίθετους. Η απευθείας σύγκρουση με τη Διοίκηση και η δυνατότητα των εργαζόμενων να μπουν ενωμένοι στη μάχη της διεκδίκησης είναι έξω από τις συνήθεις πρακτικές τους, οι οποίες εξαντλούνται σε  «δικτυο-μαχίες» μέσω face book.

Η ΕΣΑΚ εκτιμά ότι αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί και ο ΣΕΤΑΠ οφείλει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πετύχει. Χωρίς όμως τους εργαζόμενους, καμία πρωτοβουλία και καμία πρόταση δεν μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα για τους ίδιους. Κι επειδή έρχεται και Πρωτομαγιά, ας μην ξεχνάμε: Με αγώνες και όχι με δικαστήρια και επισκέψεις στα γραφεία υπουργών κατακτήθηκαν το 8ωρο, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Παιδεία, η Υγεία, οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Πρωτομαγιά δεν μπορεί να έχει επετειακό χαρακτήρα, αλλά αφετηρία για νέους αγώνες προάσπισης των κεκτημένων μας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Σας καλούμε λοιπόν όλους την Παρασκευή 1η Μαΐου

Στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, στις 10.00 π.μ., στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ