Συνάντηση με τη Διοίκηση της Πειραιώς
Κυριακή, 05 Απρίλιος 2015 19:59

Συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς: μυστικά και ψέματα…

Παρά την προσπάθεια υποτίμησης των εργαζομένων από τη διοίκηση της τράπεζας την περασμένη Πέμπτη 2 Απρίλη, όταν σε  προκαθορισμένη συνάντηση με το σωματείο ο κος Γεωργίου  δεν εμφανίστηκε (είχε άλλη συνάντηση πιο σημαντική), φαίνεται από τις εξελίξεις ότι θορυβήθηκε. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την ανακοίνωση του ΣΕΤΠ, που την επόμενη κιόλας μέρα έβγαλε για να υπερασπιστεί την τράπεζα;;;  Σε αυτή τη συνάντηση, όμως, αποκαλύφθηκε και ο ΣΕΥΤΠΕ (πρώην Κύπρου), αφού το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Τα κύρια ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι, στην συνάντηση ΣΕΤΑΠ-Τράπεζας,  ήταν οι άδειες και το σύστημα αξιολόγησης.

Για τις άδειες, οι εκπρόσωποι της διοίκησης ήταν κατηγορηματικοί: η τράπεζα δεν προτίθεται να πληρώσει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαντληθούν όλες οι άδειες μέσα στο 2015. Λαυράκι! Πώς λοιπόν ο ΣΕΥΤΠΕ (πρώην Κύπρου), ισχυρίζεται ότι στην τριμερή συνάντηση με την τράπεζα εξασφάλισαν ότι θα πληρωθούν οι άδειες προηγουμένων ετών και πόσο θράσος έχουν να ζητούν από τους συναδέλφους να γραφτούν στο σωματείο τους, προκειμένου να πληρωθούν τις άδειές τους;;;  Και γιατί δεν μας εξηγούν πώς γίνεται συνάδελφοι από την πρώην Κύπρου να συγκαταλέγονται σε αυτούς που έχουν από τα μεγαλύτερα υπόλοιπα προηγουμένων ετών; Πριν απορροφηθεί από την Πειραιώς η Κύπρου, τι έκανε ο σύλλογος για να εξαντλήσουν οι εργαζόμενοι τις άδειές τους;;

Τυχοδιωκτισμός, είναι μια λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη συμπεριφορά. Το κυριότερο όμως είναι ότι η πλειοψηφία του ΔΣ αυτού του σωματείου, παίζει με τον πόνο και τα υπαρκτά προβλήματα των συναδέλφων, παρουσιάζοντας μια πλασματική εικόνα ότι αυτό το σωματείο «λύνει» προβλήματα, χωρίς καν να συγκρουστεί με τον εργοδότη και χωρίς οι συνάδελφοι να κάνουν τίποτα!!! Κατέφυγαν σε μια τριμερή συνάντηση και η τράπεζα «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»… Επειδή το προεδρείο του ΣΕΥΤΠΕ είναι «και πολύ μάγκες»…

Σχετικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι της διοίκησης το υπερασπίστηκαν με ιδιαίτερη ζέση, όπως έσπευσε να κάνει την επόμενη μέρα και ο ΣΕΤΠ. Άλλωστε δια στόματος του προέδρου του ΣΕΤΠ, πρόκειται για το καλύτερο πρόγραμμα στην πιάτσα! Φυσικά όταν αρχίσαμε να ρωτάμε σε ποιον οργανισμό αναφερόμαστε, οι εκπρόσωποι της διοίκησης άρχισαν να μπερδεύουν τα λόγια τους. Σημειώνουμε ότι, εάν εφαρμοζόταν ο οργανισμός της τράπεζας, ακόμα κι αυτός ο απαρχαιωμένος που έχει η Πειραιώς, θα έπρεπε να εφαρμοστεί το βαθμολόγιο (επιδόματα βαθμού και θέσης), η ανέλιξη στην ιεραρχία με βάση την αρχαιότητα κλπ. Πώς να μην μπερδεύουν τα λόγια τους οι άνθρωποι, εγκεφαλικό τους ήρθε!

Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση έπαθαν, όταν καταρρίψαμε το επιχείρημά τους σχετικά με το ρόλο του αντιπροσωπευτικού σωματείου, που υποτίθεται ότι συμφώνησε με τον εργοδότη τον κανονισμό αξιολόγησης. Όμως το αντιπροσωπευτικό σωματείο το μόνο «προνόμιο» που έχει είναι η υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης με τον εργοδότη και τίποτε άλλο. Για όλα τα υπόλοιπα θέματα, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να συζητά με όλα τα σωματεία του Ομίλου, ανεξάρτητα από το πλήθος των μελών τους, και να συμφωνεί από κοινού τις όποιες αλλαγές σε θέματα όπως η αξιολόγηση κλπ. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Και υποσχεθήκαμε ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Αφωνία έπαθαν όταν τους ρωτήσαμε πώς  προβλέπεται η εκπροσώπηση των εργαζομένων σε περίπτωση ένστασης, ενώ βγήκαν από τα ρούχα τους όταν τους είπαμε ότι μια συστηματικά χαμηλή βαθμολόγηση, στην οποία μάλιστα ο εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα ένστασης, είναι προετοιμασία για μελλοντική απόλυση.

Μπροστά σε αυτό το στρίμωγμα, την επόμενη κιόλας μέρα, ο ΣΕΤΠ (Σωματείο Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς), έσπευσε να στηρίξει  την τράπεζα!!!  Ο ΣΕΤΠ θεωρεί επικίνδυνη και μικροπολιτική τακτική την όποια προσπάθεια προστασίας των εργαζομένων από το σύστημα αξιολόγησης, γιατί αυτό κατά την άποψη της πλειοψηφίας αυτού του σωματείου αποτελεί «επιχειρησιακό σχεδιασμό» στον οποίο δεν μπορούμε να έχουμε παρέμβαση!!! Και το αποκορύφωμα είναι ότι το θεωρούν και κατάκτηση του συλλόγου τους!!! Πόσο πιο εργοδοτικό μπορεί να γίνει ένα σωματείο;;;!!!!;;;;!!!!!

Συνάδελφοι,

Για την ΕΣΑΚ, αλλά και το σύνολο των δυνάμεων του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στον όμιλο Πειραιώς, κάθε σύνδεση ποσοτικής στοχοθεσίας με την αξιολόγηση είναι απαράδεκτη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν τραπεζίτη να μας μετράει με το πόσα ασφαλιστήρια πουλήσαμε, πόσα παραστατικά βγάλαμε ή πόσα δάνεια ρυθμίσαμε. Να δεχτούμε δηλαδή τη λογική ότι όταν πουλάμε είμαστε καλοί υπάλληλοι κι όταν δεν πουλάμε είμαστε κακοί!!! Οι τραπεζίτες ήθελαν, θέλουν και θα θέλουν πάντα την μέγιστη δυνατή κερδοφορία τους και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να το πετύχουν. Η αξιολόγηση με βάση την ποσοτική στοχοθεσία είναι ένα τέτοιο εργαλείο, που εκτός των άλλων οδηγεί τους ίδιους τους εργαζόμενους στον κανιβαλισμό: θα τρωγόμαστε μεταξύ μας για να πετύχουμε καλύτερους στόχους από τον διπλανό μας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη θέση μας. Είναι η τακτική του διαίρει και βασίλευε, που πατά και σε μια αυταπάτη ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας εξαρτάται από την επίτευξη των στόχων της τράπεζας… Όλοι έχουμε πείρα και ξέρουμε ότι αυτά είναι «παραμύθια της Χαλιμάς».

Στην ίδια λογική είναι και η χορήγηση/πληρωμή αδειών προηγουμένων ετών. Αυτό για την τράπεζα είναι ένα πρόσθετο κόστος, το οποίο θέλει να αποφύγει. Όπως είναι γνωστό, αν περάσει 5ετία οι άδειες χάνονται, οπότε με τη μέθοδο «χορηγώ άδεια και την αφαιρώ από το τρέχον έτος», τα υπόλοιπα προηγουμένων ετών θα πηγαίνουν προς τα πίσω μέχρι να εξαφανιστούν, και μαζί τους και οι μέρες bonus. Η ΕΣΑΚ και το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχουν ήδη ξεκινήσει το μάζεμα δηλώσεων των συναδέλφων, ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θεσμικό και κινηματικό, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά μας.

Πάντως, εμείς θα επαναλάβουμε κι ας γινόμαστε μονότονοι: η λύση όλων των προβλημάτων μας είναι στην ανάπτυξη του κινήματος μέσα στην τράπεζα. Οργανωμένη και σθεναρή αντίδραση από τους εργαζόμενους και όχι εναπόθεση των ελπίδων μας «στους θεσμούς», που φτιάχνουν οι εργοδότες για την δική τους προστασία. Όσο για τη νέα κυβέρνηση, με το σλόγκαν για την ελπίδα που ερχόταν και που όλα θα τα άλλαζε, τελικά όλα τα ίδια μένουν… Πόσο ακόμα να περιμένουμε;;;;