ΤΥΠΑΤΕ: Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Τρίτη, 24 Φεβρουάριος 2015 08:32

Το τελευταίο ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ απασχόλησε κατά κύριο λόγο μια αγωγή που είχε κατατεθεί  κατά της Τράπεζας Πειραιώς, για την ένταξή μας στο ΤΑΥΤΕΚΩ και την μη καταβολή εισφορών του εργοδότη προς το Ταμείο Υγείας της πρώην ΑΤΕ. Αυτή η αγωγή εκδικάζεται στις 25 Φλεβάρη και η πρόταση από τον πρόεδρο του Ταμείου (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) ήταν να ζητήσουμε αναβολή, αφού (όπως είπε) το πολιτικό περιβάλλον έχει αλλάξει και η νέα κυβέρνηση μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα, χωρίς άλλες ταλαιπωρίες…

Το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην αναβάλουμε τη δίκη, μετά από πρόταση της ΕΣΑΚ, αφού η αγωγή στρέφεται κατά του εργοδότη και δεν φαίνεται ο εργοδότης να έχει αλλάξει στάση απέναντι στους εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ομόδικος στη σχετική δίκη είναι και ο ΣΕΤΑΠ που όμως δεν προσκλήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα να παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ μαζί με το δικηγόρο του. Ενώ λοιπόν ήταν σε εκκρεμότητα η συνεννόηση με το ΣΕΤΑΠ, την Παρασκευή 20 Φλεβάρη ο πρόεδρος του ΤΥΠΑΤΕ, χωρίς καν μια τηλεφωνική επικοινωνία με τα άλλα μέλη του ΔΣ, έδωσε εντολή στην νομική υπηρεσία του Ταμείου να προχωρήσει σε αναβολή της δίκης!!! Τόσο δημοκρατικά!

Να λοιπόν ποιες είναι οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από αυτά τα γεγονότα:

Αποκάλυψη 1: Ο αγώνας για τη διατήρηση του ΤΥΠΑΤΕ ως φορέα κύριας περίθαλψης στην ουσία δε δόθηκε ποτέ. Και αυτό το ζήτημα παραπέμφθηκε στα δικαστήρια ή αλλιώς στις …καλένδες. Με αποφάσεις της τότε πλειοψηφίας του ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ, αφού εμπιστεύτηκαν τη Διοίκηση της Πειραιώς ότι τάχα θα κάνει αναλογιστική μελέτη για να αποφασίσει την ένταξη του προσωπικού στο ΤΥΠΑΤΕ, της χάρισαν πολύτιμο χρόνο για να διασφαλίσει την πρόθεσή της ότι αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ. Και όταν μας το δήλωσαν κατάμουτρα ότι "δεν" …, τότε κατατέθηκε άλλη μία… αγωνιστική αγωγή, οι εργαζόμενοι μπήκαν στην «κατάψυξη» και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Εν τω μεταξύ, υπόσχονταν ότι κάποια στιγμή θα αναβιώσει το Ταμείο Υγείας, είτε με δικαστική απόφαση, είτε με την αλλαγή της κυβέρνησης, που …θα γινόταν! Και μέχρι τότε ροκάνιζαν το χρόνο, δεν προχωρούσαν ούτε σε εκλογές, ούτε σε καταστατική συνέλευση, για να εδραιωθεί ο σκοπός τους ότι τα λεφτά του ΕΛΕΜ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα χρέη του ΤΥΠΑΤΕ και για την αναβίωσή του ως ιδιωτικό ασφαλιστήριο. Το να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να συμμετέχουν σε συνελεύσεις όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για το μέλλον των αποθεματικών ήταν και είναι ο χειρότερος εφιάλτης τους!!!

Αποκάλυψη 2: Επειδή τώρα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα τα λύσουν όλα  με μια νομοθετική ρύθμιση. Θα πάμε δηλαδή στον αρμόδιο Υπουργό, θα καταθέσουμε το αίτημά μας για επανένταξή μας στο Ταμείο Υγείας και θα ξαναλειτουργήσει το Ταμείο …σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η δε Τράπεζα Πειραιώς θα συμμορφωθεί αμέσως! Τάδε έφη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Σε ένα περιβάλλον που καταρρέει όλο το σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία, που άλλα ταμεία όπως το ΤΥΠΕΤ (Εθνικής) πάνε για κλείσιμο, εμείς της πρώην ΑΤΕ θα έχουμε το δικό μας Ταμείο, εύρωστο και με ανώτερες παροχές υγείας από όλους τους άλλους εργαζόμενους!!! Γιατί έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Πιο κυβερνητικός συνδικαλισμός…πεθαίνεις! Βέβαια, ο Πρόεδρος του ΤΥΠΑΤΕ ξέχασε να μας πει ότι στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΤΟΕ ο ίδιος εισέπραξε αρνητική απάντηση, όταν έβαλε το ζήτημα στο σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη.

Αποκάλυψη 3: Μεταξύ άλλων, η νομική σύμβουλος του Ταμείου μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη αγωγή κοστίζει περίπου 700.000 ευρώ. Δηλαδή, είχαν προχωρήσει σε μια απόφαση της οποίας το κόστος τους ήταν αδιάφορο (φαίνεται ότι δεν το γνώριζαν εκ των προτέρων και δεν είχαν ασχοληθεί). Με ποιά χρήματα θα πλήρωναν, συνάδελφοι, από την τσέπη τους; Ή μήπως θεωρούσαν από την αρχή ότι ... αυτό το δικαστήριο δεν θα γίνει ποτέ; Μεταξύ άλλων εύλογων ερωτημάτων, φυσικά είναι και το γιατί αυτό το θέμα μπήκε στο ΔΣ της 12 Φλεβάρη, ενώ γνώριζαν ότι η εκδίκαση είναι για τις 25 Φλεβάρη και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για συζήτηση και προετοιμασία;

Η ΕΣΑΚ ως παράταξη παραθέτει πάντα τις θέσεις της και τις απόψεις της με βάση τα γεγονότα και όχι εικασίες. Και τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Σταθεροί στις δεσμεύσεις μας, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ώστε να μην κατασπαταληθούν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, όπως είχαμε υποσχεθεί στους εργαζόμενους. Θα ακολουθήσει και άλλη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη για την καταστατική συνέλευση. Καλούμε όμως τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση και να μην επαφίενται σε ανέξοδες υποσχέσεις, που τους βάζουν σε αναμονή και στο ρόλο του θεατή.