ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Με πρόταση της ΕΣΑΚ αποφασίστηκε ομόφωνα να οριστεί άμεσα ημερομηνία Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης με θέμα το διαχωρισμό του ΕΛΕΜ
Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2014 07:05

Η ΕΣΑΚ υποσχέθηκε στους συναδέλφους ότι θα προασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του Ταμείου και, όσο περνά από το χέρι της, θα εμποδίσει να εξανεμιστούν τα χρήματα - που είναι ΟΛΩΝ ΜΑΣ - σε πληρωμές μερικών κλινικαρχών και σε άσκοπα λειτουργικά έξοδα ενός ανύπαρκτου ταμείου, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Τηρώντας λοιπόν τη συνέπεια λόγων και έργων, κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη, η ΕΣΑΚ απαίτησε να συγκληθεί άμεσα Γενική Καταστατική Συνέλευση, ώστε να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός του ΕΛΕΜ από το Ταμείο Υγείας.  Στην ίδια λογική η ΕΣΑΚ υπόσχεται ότι θα ενημερώνει διαρκώς τους συναδέλφους-μέλη του ταμείου για κάθε εξέλιξη.

Εντυπωσιακή ήταν η αγωνία του προέδρου του ΤΥΠΑΤΕ (και της Συσπείρωσης γενικότερα), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, για να καλυφθούν άμεσα όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Ταμείου Υγείας προς κλινικάρχες από τα λεφτά του ΕΛΕΜ. Τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν πληρωμές (είτε προς τρίτους, είτε λειτουργικά κόστη κλπ) και από την εισήγηση του προέδρου φάνηκε καθαρά ότι τα λεφτά του ΕΛΕΜ θεωρούνταν δεδομένα για το σκοπό αυτό. Η πλειοψηφούσα παράταξη έδειξε, μάλιστα, να θεωρεί ότι ο ΕΛΕΜ διοικείται από τον Πρόεδρο του ΤΥΠΑΤΕ και όχι από τη Διαχειριστική Επιτροπή του.

Όταν η πρόεδρος του ΕΛΕΜ (ΕΣΑΚ) διαμήνυσε ότι η Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΛΕΜ δεν είναι διατεθειμένη άκριτα να διαθέσει τα χρήματα των συναδέλφων, που αφορούν άλλο σκοπό (δηλαδή την επικούρηση), για την κάλυψη χρεών του ΤΥΠΑΤΕ, επειδή προσκρούει στο καταστατικό και τον κανονισμό του ΕΛΕΜ, αλλά κυρίως επειδή η βούληση των μελών έχει διαφανεί ότι είναι διαφορετική, η συζήτηση κόλλησε.

Μετά από αρκετές «κολοτούμπες», η Συσπείρωση αναγκάστηκε να δεχτεί την πρόταση της ΕΣΑΚ - η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα - να οριστεί στο επόμενο ΔΣ η ημερομηνία Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης με τις προτάσεις για τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων, ώστε να αποφασίσουν τελικά τα μέλη του Ταμείου Υγείας τι θέλουν να γίνει με τα αποθεματικά και την περιουσία του ΕΛΕΜ. Έτσι, θα είναι στο χέρι πλέον των μελών του Ταμείου να αποφασίσουν με την ενεργή συμμετοχή τους στην Συνέλευση, αλλά και με την ψήφο τους, πού και πώς θέλουν να διαθέσουν τα χρήματά τους.

Για να γίνει αυτό πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να γίνει τροποποίηση του καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ και διαχωρισμός του ΕΛΕΜ από το Ταμείο, είτε για να γίνει διανομή των αποθεματικών προς τα μέλη, είτε για να γίνουν άλλου είδους πληρωμές. Η ΕΣΑΚ όμως δεν θα επιτρέψει μια τέτοια απόφαση να παρθεί μέσα στους 4 τοίχους ενός ΔΣ, με εκβιασμούς για νομικές και ποινικές κυρώσεις των Διοικητικών Συμβούλων, ώστε να φοβηθούν οι σύμβουλοι και να αρχίσουν να ψηφίζουν για οποιαδήποτε πληρωμή, κάτω από την απειλή προσωπικών κυρώσεων.

Με άλλα λόγια, έγινε μια συστηματική προσπάθεια από τους συμβούλους της Συσπείρωσης και με την αρωγή του τέως προέδρου του ΤΥΠΑΤΕ (ο οποίος έκανε μια εκτενή ενημέρωση στην αρχή του ΔΣ) να πειστούν οι σύμβουλοι, ότι αν δεν πληρωθούν άμεσα οι κλινικές και τα νοσοκομεία, όλοι εμείς που είμαστε εκλεγμένοι στο ΔΣ «μπορεί να πάμε φυλακή», επειδή ... εκκρεμούν αγωγές από τους κλινικάρχες!!!

Με ΜΙΑ αγωγή του εκκαθαριστή κατά του Ταμείου Εφάπαξ ο τότε εκλεγμένος διοικητικός σύμβουλος της Συσπείρωσης στο Ταμείο Εφάπαξ καταψήφισε την πρόταση για διανομή των ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ από το Ταμείο Εφάπαξ στους δικαιούχους συναδέλφους, καταπατώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΤΥΠΑΤΕ (από τη Συσπείρωση πάλι) δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογράψει η Διαχειριστική Επιτροπή του ΕΛΕΜ για την πληρωμή των χρεών του κλάδου υγείας προς ΤΡΙΤΟΥΣ, ακόμα κι αν εκκρεμούν αγωγές ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ μελών κατά του ΕΛΕΜ. Η Συσπείρωση, δια στόματος του προέδρου του ΤΥΠΑΤΕ, επικαλέστηκε ακόμα και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όπου αναφερόταν και η πληρωμή των κλινικών. Όταν όμως ρωτήθηκαν οι σύμβουλοι της Συσπείρωσης, οι οποίοι συμμετείχαν και στο προηγούμενο ΔΣ, γιατί δεν υλοποιήθηκε (σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ) και η απόφαση πληρωμής των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, που έχουν πραγματοποιηθεί από τους ίδιους, η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής ρευστότητα. Δηλαδή, τα λεφτά του ΕΛΕΜ, κατά τη Συσπείρωση, φτάνουν για να πληρώσουμε τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά όχι τους ασφαλισμένους του ταμείου … (!!!)

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η αποκάλυψη του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ και Γραμματέα του ΤΥΠΑΤΕ, ότι το θέμα που αφορούσε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, είναι μια σκανδαλώδης προσπάθεια της κλινικής να τραβήξει από το Ταμείο όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, αλλοιώνοντας τα στοιχεία και παρουσιάζοντας αντίστροφα τα ποσά που ξοδεύτηκαν σε φάρμακα και σε ιατρικές υπηρεσίες. Κι ενώ στα θέματα ημερήσιας διάταξης ερχόταν από τον πρόεδρο μια θετική εισήγηση για άρον-άρον συμβιβασμό με την κλινική, την οποία η Συσπείρωση υποστήριξε ένθερμα, μπροστά σε αυτή την αποκάλυψη αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι οι κλινικάρχες έχουν αυτή τη στάση, η ΕΣΑΚ αρνήθηκε να προχωρήσουμε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και το θέμα αποσύρθηκε για επόμενη συνεδρίαση με περισσότερα στοιχεία.

Τέλος, η ΔΑΚΕ ζήτησε για άλλη μια φορά (το είχε κάνει ήδη στο Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ, όπου και απορρίφθηκε), να προσληφθεί από το ΤΥΠΑΤΕ ένας συγκεκριμένος πρώην υπάλληλος του Ταμείου Υγείας, ο οποίος απασχολούνταν στο ΕΤΑΤ και είναι εξειδικευμένος στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Η ΔΑΚΕ επιμένει ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑ οφείλεται σε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που να χρησιμοποιεί το μηχανογραφημένο σύστημα. Η ΕΣΑΚ είχε τοποθετηθεί και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ και επανέλαβε και στο ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ ότι είναι βαθύτερο το πρόβλημα της «καθυστέρησης» απονομής των επικουρικών συντάξεων. Αυτή η άποψη ενισχύεται και από το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ ζητά στοιχεία για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΛΕΜ (γιατί άραγε, αν όχι για να κόψει συντάξεις;;;). Παρεμπιπτόντως, η σχετική επιστολή του ΕΤΕΑ, όπου αναφέρεται ότι έχει αρχίσει έλεγχος στο ΕΤΑΤ, ως διάδοχο φορέα του ΕΛΕΜ, έχει σταλεί στο ΤΥΠΑΤΕ από τον Μάιο του 2014, αλλά κανείς από το Ταμείο δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει.

Είναι τουλάχιστον ανέντιμο να δημιουργεί η ΔΑΚΕ προσδοκίες στους συνταξιούχους συναδέλφους μας ότι η καταβολή των επικουρικών συντάξεων είναι  θέμα ανεπάρκειας υπαλλήλων και όχι πολιτικής κατεύθυνσης του ΕΤΕΑ. Έτσι οι συνταξιούχοι, αντί να κινητοποιηθούν και να πιέσουν με άλλα μέσα, περιμένουν ότι μια πρόσληψη θα λύσει το πρόβλημα τους και βλέπουν τις άλλες παρατάξεις ως «εχθρούς». Εμείς πιστοί στην αντίληψη που υπηρετούμε, είτε είμαστε στο Ταμείο Υγείας, είτε στο Σύλλογο, είτε σε όποια άλλη θέση ευθύνης μας βάλουν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους και την επιλογή τους, δεν θα επιτρέψουμε τέτοια παιχνίδια στην πλάτη τους, ούτε θα καλλιεργούμε αυταπάτες.

Θα ακολουθήσει σύντομα κι άλλη ενημέρωση με σχετικά θέματα.