Οι θέσεις της ΕΣΑΚ είναι καθαρές και δεν επιδέχονται παραμορφώσεις
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Τρίτη, 07 Οκτώβριος 2014 00:05

Θα ήταν κατανοητή η αυτοδιαφήμιση της ΔΑΚΕ στη σημερινή της ανακοίνωση, ακόμα και με τα «θα» της (εκλογές γαρ), αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητες τις σκόπιμες διαστρεβλώσεις των θέσεων της ΕΣΑΚ, προς άγραν ψήφων.

***

Η ΕΣΑΚ, όντως, είναι η μόνη παράταξη που δεν βλέπει τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του κλάδου υγείας του ΤΥΠΑΤΕ. Όχι όμως επειδή το επιθυμούμε και μάλιστα για δήθεν ιδεολογικούς λόγους, όπως υπονοεί στο άρθρο της η ΔΑΚΕ. Το αντίθετο. Εμείς αγωνιστήκαμε και παλέψαμε να οργανωθούν οι εργαζόμενοι κατά των πραγματικών αιτιών που έκλεισαν το ταμείο, όταν οι άλλες δυνάμεις αποπροσανατόλιζαν ότι με Swiss Re και αύξηση εισφορών θα λύναμε τη βιωσιμότητα του ταμείου. Εμείς προτείναμε σε επίπεδο ΟΤΟΕ ένα ενιαίο ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων και θυγατρικών εταιρειών όχι επαγγελματικό, αλλά στη βάση των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων που έχουμε στον κλάδο, με τις καλύτερες παροχές. Το ποιος ήθελε εν τέλει το κλείσιμο του ταμείου φάνηκε από το ποιος έκανε αίτηση στο δικαστήριο για το κλείσιμό του και διορισμό εκκαθαριστή. Σήμερα, απλά διαπιστώνουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το ταμείο είναι χρεοκοπημένο λόγω των πολιτικών στο χώρο της υγείας, δεν έχει χρήματα ούτε ακίνητα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί το ίδιο να προσφέρει κανενός είδους περίθαλψη. Εκτός κι αν βάλουν χέρι στα πολυιατρεία (του ΕΛΕΜ πλέον) και στα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, ο ρόλος που επιφυλάσσουν οι άλλες παρατάξεις για το ταμείο είναι να παίξει τον μεσάζοντα στην κατάρτιση ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου. Ε λοιπόν, εμείς πράγματι δεν επιθυμούμε να διαρρεύσουν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ  προς τη χοάνη του ΤΥΠΑΤΕ, ούτε θέλουμε να στηθεί ένα μαγαζάκι προς εξυπηρέτηση των διοικούντων και των επιχειρηματιών υγείας, το οποίο μαγαζάκι ούτε θα έχει σχέση με ταμείο υγείας.

***

Την έπιασε η πρεμούρα τη ΔΑΚΕ να μάθει με λεπτομέρειες πώς θα κάνουμε την επιστροφή της περιουσίας του ΕΛΕΜ, κατά την πρότασή μας. Εδώ αγωνιζόμαστε τρία χρόνια τώρα για να πετύχουμε  το αυτονόητο πρώτο βήμα, το διαχωρισμό του ΕΛΕΜ από το ΤΥΠΑΤΕ, και η ΔΑΚΕ πετάει τη μπάλα στην εξέδρα «στοχεύοντας» στο απώτερο μέλλον. Σε αντιδιαστολή εκθέτει τη λεπτομερή πρότασή της για τη μελλοντική λειτουργία του νέου ΕΛΕΜ. Επιδιώκει αντιπερισπασμό απέναντι στη συνεπή και μετρημένη στάση της ΕΣΑΚ.  Όμως η αξιοπιστία των ασκήσεων επί χάρτου της ΔΑΚΕ για το μέλλον του ΕΛΕΜ κρίνονται από τις μέχρι τώρα πράξεις της. Η ΔΑΚΕ σαμποτάρισε μαζί με τις άλλες παρατάξεις κάθε προσπάθειά μας για πραγματοποίηση καταστατικής συνέλευσης με σκοπό το διαχωρισμό του ΕΛΕΜ από το ΤΥΠΑΤΕ, απαραίτητης προϋπόθεσης για επιστροφή της περιουσίας του ΕΛΕΜ. Η ΔΑΚΕ από τη μια πρότρεψε συναδέλφους να καταθέσουν αιτήσεις επιστροφής εισφορών του ΕΛΕΜ και από την άλλη τους αρνήθηκε την απόδοσή τους όταν διοικούσε τον ΕΛΕΜ. Η ΔΑΚΕ οργάνωσε την παραίτηση της ΔΕ του ΕΛΕΜ, παραδίδοντας τον ΕΛΕΜ στο ΔΣ και αρνούμενη να αντιταχθεί στη συνδιοίκηση ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠ του ΤΥΠΑΤΕ, που ήθελε να βάλει χέρι στον ΕΛΕΜ. Η ΔΑΚΕ πρωτοστάτησε στην υποβολή αγωγών και δέσμευσης της περιουσίας του ΕΛΕΜ, δυσκολεύοντας την εξεύρεση λύσης από τους ίδιους τους εργαζόμενους των οποίων τώρα ζητάει την ψήφο. Δεν θα μεμφθούμε τη ΔΑΚΕ για την αλλαγή των θέσεών της διαχρονικά. Τη μεμφόμαστε, όμως, που σήμερα αλλάζει για να ψηφοθηρήσει, θεωρώντας ως δικαιούχους περίπου όσους αποτελούν το εκλογικό σώμα. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους!