Οι θέσεις της ΕΣΑΚ για το ΤΥΠΑΤΕ και τον ΕΛΕΜ
Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ - Εξελίξεις στην υγεία, στο ΤΥΠΑΤΕ και ΕΛΕΜ
Πέμπτη, 02 Οκτώβριος 2014 15:21

Α. ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΑΤΕ

1. Το ΤΥΠΑΤΕ (κλάδος υγείας) υπάρχει πλέον μόνο ως ταμπέλα. Ο ρόλος του και οι υπηρεσίες του, η λειτουργία του ως κατάκτηση για καλύτερους όρους υγείας δυστυχώς τελείωσαν.  Αυτό αποτελεί διαπίστωση και δεν είναι επιθυμία μας. Η διάλυση του ΤΥΠΑΤΕ υπήρξε επιθυμία μόνο όσων ζήτησαν δικαστικά το διορισμό εκκαθαριστή στο ταμείο (ΔΗΣΥΕ – ΣΥΣΠ – ΔΑΚΕ). Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οικονομικά το ΤΥΠΑΤΕ έχει χρεοκοπήσει ήδη από τις αρχές του 2013 (βλ. αρθρογραφία μας της εποχής εκείνης και μετέπειτα στην ιστοσελίδα μας «Εξελίξεις στο ΤΥΠΑΤΕ και στον ΕΛΕΜ»), ως αποτέλεσμα των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών πολιτικών κυβερνήσεων – εργοδοσίας. Σήμερα ο κλάδος υγείας του ΤΥΠΑΤΕ δεν έχει ούτε ακίνητη περιουσία, γιατί αυτή έχει μεταβιβαστεί στον ΕΛΕΜ, που έδωσε τα χρήματα στο ΤΥΠΑΤΕ για να απολύσει το προσωπικό.

2. Το ΤΥΠΑΤΕ δεν το έκλεισε μόνο η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όπως λέει η ΣΥΣΠ αναζητώντας κατά τα συνήθη ως υπαίτιους πρόσωπα και όχι πολιτικές, προκειμένου να μη θίξει το σύστημα. Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ  απλά έφερε τον ξαφνικό θάνατο και έβαλε την ταφόπλακα, στερώντας τους πόρους και τα μέλη. Το ΤΥΠΑΤΕ ψυχορραγούσε ήδη από τις μειώσεις μισθών, από την μείωση των θέσεων εργασίας. Κυρίως το ΤΥΠΑΤΕ ψυχορραγούσε από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την αύξηση των νοσηλίων, δηλαδή τη γενικότερη πολιτική που εφαρμοζόταν και που έκανε την Υγεία εμπόρευμα. Αυτό έκρυβαν επιμελώς ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, δείχνοντας πάντα το δέντρο (Μηλιάκος – Πανταλάκης – Πειραιώς), ποτέ όμως το δάσος, το γενικότερο ζήτημα της Υγείας. Οι ΔΗΣΥΕ – ΣΥΣΠ, ως συνδιαχειριστές του ΤΥΠΑΤΕ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν πληρώνονται αμέσως τα χρέη προς τα νοσοκομεία, κλινικές κλπ και συνέχισαν για μακρύ χρονικό διάστημα να δημιουργούν χρέη, έχοντας πάντα στο νου ότι μπορούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Ήδη, μετά την υποκατάσταση της ΔΕ του ΕΛΕΜ (που έχει παραιτηθεί από το 2013) από το ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ, αρχίζουν και πληρώνουν τους πιστωτές με λεφτά του ΕΛΕΜ (βλ. αρθρογραφία μας).

3. Ο κλάδος υγείας του ΤΥΠΑΤΕ υπάρχει σήμερα χάρις και χάριν του ΕΛΕΜ (που είναι και αυτός κλάδος του ΤΥΠΑΤΕ, που έχει όμως περιουσία). Το δικαστήριο αρνήθηκε να θέσει σε εκκαθάριση το ΤΥΠΑΤΕ (όπως είχαν ζητήσει οι άλλες τρεις παρατάξεις), επειδή έχει ως κλάδο τον ΕΛΕΜ, του οποίου δεν καταργήθηκαν οι σκοποί και τα μέσα, σε αντίθεση με τον κλάδο υγείας που το δικαστήριο αναγνώρισε ότι δεν έχει πλέον σκοπό και μέσα. Μέλη του ΕΛΕΜ είναι τα μέλη του ΤΥΠΑΤΕ και γι αυτό υπάρχει ακόμα το ΤΥΠΑΤΕ. Αν διαχωριστεί ο ΕΛΕΜ από το ΤΥΠΑΤΕ και αποκτήσει τα δικά του μέλη, τότε το ΤΥΠΑΤΕ δεν θα έχει μέλη ούτε αντικείμενο ύπαρξης.

4. ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κοροϊδεύουν ασύστολα για άλλη μια φορά. Προτείνουν, με διάφορες παραλλαγές ο καθένας, μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με ισχνές παροχές, διατηρώντας ως κορμό τον ΕΟΠΥΥ, με χρήματα που θα πληρώνουμε πάλι εμείς  και θα διαχειρίζονται αυτοί.

5. Με τη συμπληρωματική ασφάλιση βάζουν ξανά χέρι στον ΕΛΕΜ, αφού αυτός θα διαθέσει τουλάχιστον τα ακίνητα (Πολυιατρεία κλπ) για τη στέγαση υπηρεσιών, γιατρών κλπ. Η ΣΥΣΠ θέλει επί πλέον να μεταφερθούν στον κλάδο υγείας τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Η ΔΗΣΥΕ, αντίθετα, λέει ότι συζητάει τη συμπληρωματική ασφάλιση υγείας, αλλά υποκρίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Το ίδιο και η ΔΑΚΕ. Η πορεία της ΔΗΣΥΕ όμως τέσσερα χρόνια στο ΤΥΠΑΤΕ, σε απόλυτη ταύτιση με τη ΣΥΣΠ, το αντίθετο έδειξε. Μαζί κατέβαζαν κάθε πρόταση, μαζί δημιούργησαν χρέη σε βάρος του ΕΛΕΜ, μαζί σαμποτάρισαν κάθε προσπάθεια σύγκλισης καταστατικής ή έκτακτης ΓΣ, που θα έθετε θέμα διαχωρισμού του ΕΛΕΜ ή θα αποφάσιζε για τη διαχείριση των αποθεματικών του. Κανέναν δεν πείθουν τώρα οι προεκλογικές της κόντρες με τη ΣΥΣΠ. Την πρόταση αυτή που κάνει τώρα η ΔΗΣΥΕ την κάνει για μικροπολιτικούς και μόνο λόγους, προκειμένου τόσο να παγιδεύσει αυτούς που επιθυμούν να πάρουν πίσω τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ, όσο και να ικανοποιήσει αυτούς που ενδεχομένως επιθυμούν συμπληρωματική ασφάλιση υγείας. Όμως είναι αδύνατο να έχεις και την πίτα ακέρια και το σκύλο χορτάτο. Το ξέρουν καλά και γι αυτό δεν μιλάνε για διαχωρισμό του ΕΛΕΜ από το ΤΥΠΑΤΕ, γιατί στην πραγματικότητα υπολογίζουν στα αποθεματικά του ΕΛΕΜ.

6. Η επικουρική ασφάλιση θα δημιουργήσει απλά ένα μαγαζάκι, προς εξυπηρέτηση αυτών που θα το διαχειριστούν και προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών υγείας.

7. Η  επικουρική ασφάλιση θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα εργαζομένων, χωρίς εργοδοτική εισφορά ή κρατική συμμετοχή. Παύει η έννοια του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου και φτιάχνεται ένα ομαδικό ασφαλιστήριο που θα το διαχειρίζονται οι «εκπρόσωποί» μας.

Β. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΜ

1. Η θέση της ΕΣΑΚ ήταν και είναι ότι ο ΕΛΕΜ και η περιουσία του ανήκει στους εργαζόμενους και σε αυτούς πρέπει να επιστραφεί. Δεν μπορεί να χαθεί στη χοάνη των χρεών του Ταμείου, ούτε στους ισολογισμούς ενός νέου ιδιωτικού μαγαζιού. Η ΣΥΣΠ φέρνει στα μέτρα της, με αίολους συλλογισμούς και με ψεύδη, τις τελευταίες γνωμοδοτήσεις νομικών, για να επενδύσει νομικά την πρότασή της ότι τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, παρά να αποδοθούν στον κλάδο υγείας. Νομικό εμπόδιο δεν μπορεί να υπάρξει, αν εμείς δεν θέλουμε.

2. Η πρόταση της ΕΣΑΚ για να υλοποιηθεί η θέση αυτή ήταν και είναι να διαχωριστεί ο ΕΛΕΜ από τον επικίνδυνο εναγκαλισμό του ΤΥΠΑΤΕ, ώστε να αποκτήσει ξεχωριστή νομική προσωπικότητα. Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

3. Την πάλεψε αυτή τη θέση η ΕΣΑΚ απέναντι στη ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που μας συκοφάντησαν, μας λοιδόρησαν, τόλμησαν να μας πουν και απεργοσπάστες. Την πάλεψε και στους εργαζόμενους.

4. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να περάσει αυτή η πρόταση ήταν η καταστατική συνέλευση και η συμμετοχή περίπου 700 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι όμως δεν είχαν την απαιτούμενη συμμετοχή και οι δυνάμεις αυτές, που σαμποτάρισαν αυτή τη διαδικασία, τώρα κάνουν πάρτι.

5. Σήμερα η κατάσταση δεν είναι ίδια. Εκατοντάδες αγωγές συνταξιούχων, αγωγές εργαζομένων κατά συνδικαλιστών, αγωγές συνδικαλιστών κατά εργαζομένων δημιουργούν ένα πολύ «ωραίο» τοπίο που θα λειτουργεί ανασταλτικά, θα βάζει εμπόδια το επόμενο διάστημα. «Έξυπνες» κινήσεις θα τις πουν μερικοί και «παλικαρίσιες». Το ερώτημα πάντα πρέπει να είναι ποιος εξυπηρετείται από αυτά. Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους.

6. Η ΕΣΑΚ θα πορευτεί όπως πάντα. Λέγοντας την αλήθεια στους εργαζόμενους, χαράσσοντας δρόμο με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να φοβάται τη σύγκρουση και τους αγώνες. Θα είναι το μάτι και το αυτί των εργαζομένων, ανάλογα με τη δύναμη που θα της δώσουν.

7. Όμως επισημαίνουμε ότι χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων καμία λύση, ακόμα και σε διαχειριστικό ζήτημα όπως ο ΕΛΕΜ, δεν μπορεί να δοθεί ή να παλευτεί. Αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν μέρος σε καταστατική συνέλευση στον αριθμό που απαιτεί το καταστατικό, ο ΕΛΕΜ θα ακολουθήσει το δρόμο του Ταμείου Υγείας.

8. Η κυβέρνηση περιμένει να βάλει χέρι σε ό,τι βρίσκει μπροστά της. Οι αγωγές και οι εξουσιοδοτήσεις δε θα δώσουν λύση στο πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων.

9. Η ΕΣΑΚ διαθέτει την αγωνιστικότητά της, την ανιδιοτέλειά της, τη διάθεση για ανατροπές και σύγκρουση με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ΜΑΖΙ με τους εργαζόμενους. Όσο οι εργαζόμενοι κάθονται στο περιθώριο και περιμένουν λύση δια της αναθέσεως, η κατάσταση δεν θα αλλάξει.

***

Μας κατηγορεί η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ότι διεκδικούμε τα πάντα και ότι δεν συμβιβαζόμαστε με μια «νησίδα» εντός του καπιταλισμού. Ρωτάμε, αν αυτοί που συμβιβάστηκαν στη "νησίδα" τους, κρύβοντας την πραγματικότητα από τους εργαζόμενους, κατάφεραν κάτι ή αν βοήθησαν τουλάχιστον τους εργαζόμενους σε κάτι. Τι κατάφεραν, για παράδειγμα, με τη σύμβαση με τη Swiss Re, που αποδείχτηκε ζημιογόνος και ανεπαρκής για να σώσει το ταμείο, όπως μας έλεγαν; Τι κατάφεραν με την αύξηση των εισφορών μας, που δεν έσωσε το ταμείο; Τι κατάφεραν με τις μάχες τους για την υιοθέτηση των γενόσημων, της δραστικής ουσίας και των άλλων μέτρων, προτρέχοντας του Υπουργείου Υγείας; Έσωσαν το ταμείο; Όπως προηγουμένως μας υπόσχονταν ότι θα έλυναν το πρόβλημα «εντός των τειχών» του συστήματος χωρίς αγώνες των εργαζομένων, έτσι μας υπόσχονται και τώρα "λύση", καλώντας μας να βάζουμε ξανά και ξανά το χέρι στην τσέπη ή και να χάσουμε τα λίγα που έχουμε στον ΕΛΕΜ. Όπως διαψεύσθηκαν οικτρά τότε, έτσι θα αποδειχθεί (αν εφαρμοσθεί) ότι η νέα «λύση» τους είναι αδειανό πουκάμισο.

Η ΣΥΣΠ, καθώς και οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ, με αυτά που λένε και κάνουν, είναι ένα ακόμα δείγμα εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αγωνίζονται για να περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης και κεφαλαίου. Αποδεικνύονται μικροί για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, να συγκρουστούν με κυβερνήσεις, εργοδότες και πολιτικές που ρημάζουν τη ζωή μας. Είναι όμως μεγάλοι και ικανοί στο να ξεγελούν τους εργαζόμενους, να κατεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων, να τους κρατούν στο περιθώριο τάζοντας τους ψίχουλα μέχρι να έρθει η Δευτέρα Παρουσία.

Εμείς αγωνιζόμαστε για το σήμερα, στοχεύοντας όμως και για το αύριο. Δεν ξεχνάμε ότι η οριστική λύση είναι ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση, που δημιουργεί την εμπορευματοποίηση και που προσφέρει υγεία μόνο σε όσους έχουν να πληρώσουν.