Ξεμπλοκάρει η υπόθεση του ΕΛΑΤ, μπλέκει η διαπραγμάτευση των χρεών του ταμείου υγείας με τους ιδιώτες
Τετάρτη, 30 Ιούλιος 2014 00:11

Τα ευχάριστα νέα πρώτα:

Το ΔΣ του ΤΥΠΑΤΕ (29-7-2014) αποφάσισε για λογαριασμό του ΕΛΕΜ να υλοποιήσει την απόφαση της ΓΣ της 3/5/2014 και να δώσει στον ΕΛΑΤ, έναντι μεταφοράς της περιουσίας του ΕΛΑΤ στον ΕΛΕΜ, το απαραίτητο ποσό (περίπου 180.000 €) για την εξόφληση όλων των δικαιούχων του ΕΛΑΤ. Σημειώνεται ότι η αντικειμενική αξία της περιουσίας του ΕΛΑΤ είναι περίπου 215.000 €.

Τα δυσάρεστα νέα τώρα:

Το ίδιο ΔΣ εξουσιοδότησε (με ψήφους ΔΗΣΥΕ και ΣΥΣΠ) τον πρόεδρο του ΤΥΠΑΤΕ να προχωρήσει σε άμεση διαπραγμάτευση με ιδιωτική κλινική, που διεκδικεί βεβαιωμένη οφειλή του ταμείου ύψους 385.000 €, ώστε να «προλάβουμε» συμβιβασμό και να μη συζητηθεί (στις 31/7/2014) η αίτηση προσωρινών μέτρων και συντηρητικής κατάσχεσης του ιδιώτη σε βάρος του ταμείου, όπου θα είχαμε ρίσκο τη συντηρητική κατάσχεση ποσού έως 500.000 € σε βάρος του ταμείου. Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, γιατί παρακάμπτεται η επιτροπή διαπραγματεύσεων που είχε ορίσει το ίδιο το ταμείο και η οποία είχε ξεκινήσει ήδη τη διαπραγμάτευση με τον ιδιώτη για επίτευξη χαμηλότερης τιμής. Σημειώνεται ότι ο ιδιώτης, παρ’ ό,τι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την επιτροπή διαπραγματεύσεων του ταμείου, προέβη ξαφνικά (για διαπραγματευτικούς λόγους) στην κατάθεση προσωρινών μέτρων. Κατόπιν αυτού η επιτροπή, με επιστολή της προς το ΔΣ, επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο του ΤΥΠΑΤΕ για μη ενημέρωση της επιτροπής σχετικά με επαφή που ο ίδιος είχε με τον ιδιώτη, παράλειψη που οδήγησε την επιτροπή σε φαινομενική αδράνεια η οποία έκανε (κατά την επιτροπή) τον ιδιώτη να κλιμακώσει τις νομικές του ενέργειες. Ο πρόεδρος, αντίθετα, αρνήθηκε τα παραπάνω περί επαφής του με τον ιδιώτη πριν άυτός καταθέσει την αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης και επέρριψε ευθύνες στην επιτροπή πως πρότεινε στον ιδιώτη πολύ χαμηλή τιμή συμβιβασμού και έτσι τον προκάλεσαν να κλιμακώσει τις νομικές του ενέργειες (δηλαδή να προβεί σε συντηρητική κατάσχεση). Δηλαδή, εστιάζει στο ότι δεν έκανε διαπραγμάτευση πριν την κατάθεση της αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης. Δεν ενοχλείται καθόλου όμως, αναφέροντας πως έκανε αυτός μόνος του διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας στο διπλάσιο τον πήχη της αρχικής διαπραγμάτευσης της επιτροπής!

Η ουσία της υπόθεσης για το ταμείο δεν είναι φυσικά οι νομικές ενέργειες του ιδιώτη, που μπορεί και να μην προέρχονται από τις ενέργειες του ταμείου. Ούτε είναι ουσία η αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης, στην οποία μπορεί να προβεί (ούτως ή άλλως) ο κάθε ιδιώτης που έχει βεβαιωμένες τις οφειλές του ταμείου. Η ουσία είναι ότι δεν είναι δυνατόν ένα μόνο του άτομο να κάνει διαπραγμάτευση με ιδιώτη για λογαριασμό του ταμείου, οποιοδήποτε κι αν είναι το πρόσχημα (ή το εμφανιζόμενο ως διακύβευμα) και οποιοιδήποτε κι αν είναι οι διαπραγματευτικοί περιορισμοί που θα μπουν.

Με βάση τα παραπάνω η ΕΣΑΚ κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος του ΤΥΠΑΤΕ όφειλε άμεσα να συγκαλέσει την επιτροπή διαπραγμάτευσης, που το ίδιο το ταμείο όρισε, σε συνεδρίαση (κοινή με το ΔΣ), προκειμένου να αποφασιστεί η διαπραγματευτική τακτική του ταμείου και να μη ζητάει, τώρα και εκβιαστικά από το ΔΣ, να τον εξουσιοδοτήσουν για διαπραγματεύσεις όπου έχει θέσει αυτός τον πήχη. Εξουσιοδοτήσεις σε ένα πρόσωπο δεν είναι θεμιτές, όποια κι αν είναι τα υποτιθέμενα όρια της διαπραγμάτευσης που του ορίζονται.

Επίσης η ΕΣΑΚ (και με σύμφωνη γνώμη της ΔΑΚΕ) ζήτησε ο πρόεδρος να συγκαλέσει, ακόμα και  τώρα, την επιτροπή (ως έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση) για να συζητηθεί το θέμα και να συνεχίσει η επιτροπή τις διαπραγματεύσεις. Αυτό όμως απορρίφτηκε από τον πρόεδρο, που τοποθετήθηκε απαξιωτικά για την επιτροπή. Περισσότερο απαξιωτικά για την επιτροπή συλλήβδην (συμπεριλαμβανομένου και του εκπρόσωπου της παράταξής της) τοποθετήθηκε η ΣΥΣΠ, που στην πρεμούρα της να πληρώσει το ταμείο το συντομότερο τον ιδιώτη, πήρε το μέρος του και επέρριψε ευθύνες στην επιτροπή ότι δεν συμβιβάστηκε στη βεβαιωμένη οφειλή των 385.000 € με συνέπεια να τον προκαλέσει ώστε να ζητήσει με την αγωγή του πέραν του ποσού αυτού και … τόκους κλπ! Δεν δίστασαν μάλιστα να επικαλεστούν ψευδώς ότι η ΓΣ είχε δήθεν ορίσει επιτροπή διαπραγματεύσεων, προκειμένου δήθεν να εξοφλήσει άμεσα (με χρήματα του ΕΛΕΜ) όλους τους πιστωτές (το βιολί τους αυτοί!) Για αποκατάσταση της αλήθειας να θυμίσουμε στη ΣΥΣΠ και σε όποιον άλλον έχει κοντή μνήμη ότι η ΓΣ έδωσε απλή εντολή στο ΔΣ (και στην επιτροπή διαπραγματεύσεων που ορίστηκε μετά)να προβούν σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες «για να κατεβεί ο πήχης των απαιτήσεών τους» και όχι για να τους πληρώσουν εδώ και τώρα. Πληρωμές «μπορεί» να κάνει, σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ, μόνο το νέο ΔΣ που θα προέλθει από τις εκλογές. Η ΓΣ δεν έχει αποφασίσει να πληρωθούν τα χρέη του ταμείου με λεφτά του ΕΛΕΜ, όσα κι αν είναι τα χρέη του ταμείου!