ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΕΤΑΠ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Τα νέα μας
Πέμπτη, 22 Αύγουστος 2013 08:50

Στην πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση του ΔΣ για συγκρότηση προεδρείου γίναμε πάλι θεατές της ίδιας παράστασης, με τους ίδιους περίπου διαλόγους και τα ίδια περίπου επιχειρήματα: οι δύο παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ να επιμένουν στη μη συμμετοχή τους, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία να επιμένει στο προγραμματικό προεδρείο με διαφορετικά λόγια, και η Συσπείρωση να αποδέχεται μεν την πρόταση της ΕΣΑΚ για προεδρείο με κενές θέσεις, αλλά η πρόταση να μην συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο η ΕΣΑΚ ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η συζήτηση για τα θέματα της εθελούσιας και της μισθοδοσίας, επειδή οι ημερομηνίες πιέζουν. Να μην περιμένουμε να συγκροτηθεί το προεδρείο αλλά να προχωρήσουμε ως ΔΣ άμεσα σε παρέμβαση στη Διοίκηση της τράπεζας. Αυτή η πρόταση όμως προσέκρουσε στο επιχείρημα της Συσπείρωσης και της ΔΗΣΥΕ περί μη θεσμικότητας του συλλόγου, πριν την εκλογή προεδρείου.

Οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ παρατείνουν το αδιέξοδο σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι το σωματείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς. Η Συσπείρωση ακόμα μια φορά κρατάει ίσες αποστάσεις από όλους βάζοντας στο κάδρο των «ενόχων» για την κατάσταση και την ΕΣΑΚ κρύβοντας ότι στο χθεσινό ΔΣ προτείναμε για άλλη μια φορά λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο (προεδρείο με κενές θέσεις) η οποία δεν προχώρησε εξαιτίας της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας.

Για το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει Προεδρείο οι ευθύνες είναι ξεκάθαρες: δεν υπάρχει παράταξη που να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Η αυθαίρετη συνάθροιση εδρών στην οποία επιδίδονται ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ δεν έχει ουσιαστικό υπόβαθρο. Το να επιλέξουν την πλήρη ταύτιση και συμπόρευση, όχι μόνο το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα, είναι δικαίωμά τους. Δε θα υποδείξουν στους υπόλοιπους τη θέση τους. Επίσης και οι δύο παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ τοποθετήθηκαν θετικά στην πρόταση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας. Γιατί λοιπόν δεν προχώρησαν στη συγκρότηση Προεδρείου ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας; Και αυτός ο συνδυασμός πάλι 10 έδρες έχει άρα μπορεί να εκλεγεί προεδρείο.

Από την μια πλευρά υπάρχει η αλαζονεία της πρώην εξουσίας (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) και από την άλλη η αλαζονεία της μίας έδρας (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) που επειδή οι συσχετισμοί είναι αυτοί που είναι επιδιώκει να επιβάλει τη θέση της αδιαφορώντας και πάλι για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στη συγκρότηση προεδρείου. Θα είχαμε προεδρείο σήμερα αν η Αγωνιστική Πρωτοβουλία (1 έδρα) είχε αποδεχθεί τη χθεσινή πρόταση της ΕΣΑΚ (3 έδρες), που έδινε μια λύση στο αδιέξοδο και την αποδέχθηκε και η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (6 έδρες).

Το πρόβλημα λοιπόν έχει δύο όψεις.

Η ατέρμονη συζήτηση για το προεδρείο είναι αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει». Έχουμε εξηγήσει με κάθε τρόπο ότι το προεδρείο είναι ένα εκτελεστικό όργανο, ένα διαδικαστικό θέμα, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ένα σωματείο, δηλαδή να έχει νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις παίρνονται από τα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις. Τα περί συμφωνίας, ομοφωνίας, συναντίληψης και προκαταβολικών δεσμεύσεων είναι απλά προσχήματα. Απλά χαρίζουμε χρόνο στον εργοδότη να εντείνει την επίθεσή του.

Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη 27/8/13.