04/04 - Σαν σήμερα ... 4 Απρίλη PDF Εκτύπωση E-mail
Σαν σήμερα

1826 Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο Δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.

1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.

1926 Στις 4 και 11 του Απρίλη και υπό την επίβλεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διεξάγονται νόθες και ανελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ απέχει, όπως επίσης απέχουν και τα αστικά κόμματα που είχαν προβάλει ως κοινό τους υποψήφιο τον Κ. Δεμερτζή. Τελικά ο Θ. Πάγκαλος «εκλέγεται» Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν παμψηφεί.

alt

1931 Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σ’ όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Άντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις βουλγαρικές αρχές, που πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.

1932 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

alt

1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή του ΚΚ Γαλλίας σε μια σειρά αστικές κυβερνήσεις έως το 1947 (όταν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Ραμαντιέ), καταδείκνυε τα προβλήματα στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νωρίτερα. Μετά τον πόλεμο η στρατηγική πολλών ΚΚ άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, περιορίζοντας και υποτάσσοντας τη δράση των κομμάτων στην υπεράσπιση των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών και της χώρας τους στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος.

1945 Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές, που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.

1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγκερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη. Το 1948 οι αστοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Γκότβαλντ (1946), φέρνοντας στη θέση της μια αμιγώς αστική. Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο η Τσεχοσλοβακία ανακηρυσσόταν Λαϊκή Δημοκρατία.

1945 Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

1946 Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στο συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ένωση (του Σ. Κοπτικά) ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης που να διεξαγάγει γνήσιες εκλογές.

1949 Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.

1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

alt

1961 Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, ισχυριζόμενη στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και στον Χρουτσόφ!

1964 Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό Σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου. Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Οι αρχές τότε απέδωσαν το έγκλημα σε ατομική ενέργεια. Ωστόσο, τρεις δεκαετίες αργότερα δικαστήριο του Τενεσί αποφάνθηκε πως η δολοφονία ενέπλεκε τόσο τη μαφία όσο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

alt

1986 Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Πάνω από 1.500 σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στον «Αστέρα Γλυφάδας», ενώ 200 δεν προσέρχονται.